Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската индустриална федерация очаква растеж с 3,5% на БВП през 2022 г.

Германската индустриална федерация (BDI) заяви в свой доклад в четвъртък, че очаква икономиката на страната да нарасне с около 3,5% през 2022 г., след като БВП на Германия е нараснал с 2,5% през 2021 г.

В доклада се отбелязва, че индустрията продължава да бъде засегната от прекъсвания във веригите на доставки. "Регистри за поръчки са запълнени, но производството не е в крак с търсенето. Свързаните с пандемията ограничения и проблемите в доставките засягат големи части от икономиката", заяви президентът на BDI Зигфрид Русвурм.

"Тези проблеми ще забавят създаването на индустриална стойност през 2021 и 2022 г. с повече от 50 милиарда евро през всяка една от двете години", добави той.

Въпреки това BDI очаква увеличение на индустриалното производство с около 4,5% тази година. Това означава, че нивото на производство през 2022 г. все още ще е с около 6% под това от 2018 г. Германският износ вероятно ще се увеличи с 4% през тази година в сравнение с предходната, което обаче би било наполовина по-малко от миналата година.

Зигфрид Русвурм също така предупреди, че вариантът Омикрон на Covid-19 представлява риск за икономическото възстановяване и призова за "по-надеждни" и навременни данни от страна на здравните власти, твърдейки, че това ще помогне за по-бързото прекратяване на пандемията.

Той предупреди, че икономиката може да бъде изправена пред "още една година на спиране и тръгване". Индустрията е изправена пред огромни смущения в глобални вериги на доставки. Много компании в автомобилната, електрическата и машиностроителната промишленост пострадаха от затруднения при доставките.

"Въпреки пълните регистри за поръчки, липсващите микрочипове, компоненти и суровини ще повлияят на производството за дълго време напред", посочи шефът на BDI.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна