Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растящата инфлация е сериозен повод за безпокойство сред глобалните бизнес ръководители

С оглед на растящите цени, инфлацията се е превърнала в сериозен повод за притеснение за глобалните бизнес ръководители, изпреварвайки опасенията им, свързани с Covid-19 в някои региони, показва проучване на Conference Board сред 1600 глобални главни изпълнителни директори, известно като C-Suite Outlook.

Инфлацията вече се нарежда на второ място в списъка на най-големите опасения на бизнес ръководителите след проблемите, свързани с Covid-19 и преди недостига на работна ръка, след като през миналата година инфлационните притеснения заемаха едва 22-ри място, показва проучването C-suite.

Повече от половината, или 55%, от анкетираните бизнес ръководители очакват да видят ценови натиск до средата на 2023 г. или и след това.


Потребителските цени в САЩ се повишиха в края на 2021 г. с най-бързия темп от четири десетилетия, според правителствените данни, публикувани в сряда. Въпреки това, ръстът на CPI се забави на месечна база през декември спрямо ноември, което показва, че скокът на цените може да е близо до своя връх.

Conference Board също така отбеляза, че много организации имат работна сила, която "вероятно никога не е изпитвала широкото влияние на инфлацията върху цените на продуктите и решенията за снабдяване, отношенията с клиентите и управлението на паричните средства и преди всичко върху заплатите".

Фирмите ще трябва да се справят, като "намалят разходите, прехвърлят ценовите увеличения надолу по веригата към потребителите и абсорбират увеличенията на цените в маржове на печалба“, се казва в доклада, добавяйки, че малцина виждат промяната на доставчиците като жизнеспособна алтернатива.

Инфлацията се нарежда като водещ повод за загриженост сред европейските изпълнителни директори, но на четвърто място в Китай и извън топ 10 в Япония. И в Китай, и в Япония прекъсванията във веригите на доставки, свързани с Covid-19, се нареждат като най-големи притеснения.


В началото на 2021 г. мнозина прогнозираха, че до края на годината по-голямата част от световното население ще бъде ваксинирано и че повечето икономики ще преминат към режим на експанзия. Една година по-късно обаче само 44% от световното население е напълно ваксинирано и все още не е постигнат стаден имунитет.

Проучването C-Suite Outlook 2022 показва, че пандемията ще продължи да оформя уникална предизвикателна среда за бизнеса и човешкия капитал.

Нарастващата инфлация, недостигът на работна ръка, прекъсванията на веригата на доставки и променящото се поведение на потребителите са събитията с голямо въздействие, които са на първите места, според анкетираните главни изпълнителни директори и други ръководители.

Ръководителите ще търсят дигитална трансформация, иновации на бизнес моделите и по-добро управление на паричните потоци, по-гъвкави вериги на доставки, корпоративна култура, основана на ценности, и иновативно управление на човешкия капитал, за да отговорят на предизвикателствата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени