Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Решение за приемане на Украйна и Грузия в НАТО има, но не сме казали кога

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока. В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Столтенберг заяви, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано нищо за това кога някоя от държавите ще бъде приета в редиците на алианса. Досега нито за Украйна, нито за Грузия са дадени срокове това да се случи.

В същото време Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че няма да жертва политиката си на отворени врати в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и да предотврати разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия. Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки, че Украйна все още е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната.

В продължение на няколко месеца членовете на НАТО изказваха мнение, че Москва може би подготвя инвазия, въпреки че Кремъл многократно ги уверяваше, че не крои подобни планове. Европейските преговори за сигурност между Русия, САЩ и НАТО, проведени по-рано тази седмица, бяха организирани отчасти с цел да се отговори на опасенията на Запада

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна