Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изненадващ спад на продажбите на дребно в САЩ през декември

Продажбите на дребно в САЩ отбелязаха изненадващ спад през декември, тъй като американците изпитваха трудности с недостига на стоки и с експлозията на нови Covid инфекции, но това вероятно няма да промени очакванията, че растежът на водещата световна икономика ще се ускори през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Продажбите на дребно спаднаха през декември с 1,9% спрямо ноември, когато се повишиха с 0,2%, съобщи в петък Министерството на търговията. Осреднените очаквания обаче бяха за запазване на продажбите на дребно на нивата от предходния месец.

Проблемите при веригите на доставки, причинени от пандемията, доведоха до недостиг на стоки, включително моторни превозни средства. Това накара редица американци да започнаха празничното си пазаруване още през октомври, което се отрази негативно на продажбите на дребно през последния месец на годината.

Продажбите могат да отслабнат допълнително през януари, тъй като силното нарастване на инфекциите с Covid-19 заради варианта Омикрон ограничава потребителския трафик до места като ресторанти и барове.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се свиха през декември с  2,3% след слабо повишение с 0,1% през ноември.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха още по-силен спад с 3,1% след понижение с 0,5% през ноември. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Трябва обаче да се има предвид, че слабите данни за ноември и декември следваха рязкото им повишаване за октомври, което предполага, че продажбите на дребно няма да окажат сериозно негативно влияние върху данните за БВП на САЩ през последното тримесечие на 2021 г.

Осреднените очаквания на икономисти и анализатори са за ускоряване на икономическия растеж през четвъртото тримесечие до 7,0% спрямо слабото нарастване с 2,3% през третото тримесечие.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР