Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия и Дания се присъединиха към дипломатическия бойкот на Зимната олимпиада в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландското правителство обяви в петък, че няма да изпрати дипломатически представители в Пекин по време на Зимните олимпийски игри, насрочени за февруари, поради ограниченията, които в момента са в сила в Китай.

"Поради мерките за борба с Covid-19, въведени в Китай, ще има само ограничени възможности за двустранни контакти със страната домакин, на които може да бъде обсъдена по смислен начин голямата загриженост на Нидерландия относно ситуацията с правата на човека", заявиха от външното министерство на страната.

Дания също няма да изпрати официална дипломатическа делегация на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. поради проблеми с човешките права в страната домакин, заяви малко по-късно външният министър на страната Йепе Кофод.

"Не е тайна, че ние от датска страна сме много загрижени за ситуацията с човешките права в Китай", каза Кофод. "Правителството реши, че няма да присъстваме на Зимните олимпийски игри в Китай".

Нидерландия и малко след това Дания се присъединиха към водения от САЩ дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри, след като подобни решения бяха потвърдени и от правителствата на Австралия, Обединеното кралство, Канада и Япония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна