Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 7 часа продължават дебатите в парламента на РС Македония

Димитър Ковачевски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 7 часа продължават дебатите в парламента на Република Северна Македония за новото правителство. Пред депутатите кандидатът за нов премиер Димиттър Ковачевски заяви, че разговорите между Скопие и София ще стават все по-интензивни, но "никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския език".

"Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

Стратегическа цел в инфраструктурата е Коридор 8.

И българите, и македонците ги интересува икономиката, заяви в своята реч пред депутатите бъдещият премиер Димитър Ковачевски. 

В областта на инфраструктурата Димитър Ковачевски постави като приоритет Коридор 8:

„Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г.

Днес се навършват точно 30 години, откакто България признава независимостта на югозападната ни съседка. През тези три десетилетия няма премиер, който да не е настоявал Коридор 8 да бъде приоритет. Той трябва да свърже Черно море с Адриатическо по оста Дурас - Тирана - Скопие - София - Бургас.

Гласуването на новия кабинет трябва да се състои до полунощ в неделя. За да бъде одобрен е необходимо обикновено мнозинство в 120-местното събрание. 21 ще са министрите в правителството на Димитър Ковачевски. Очаква се новото правителство да поеме функциите си още от понеделник, а първата среща на новия премиер Димитър Ковачевски да е с българския министър-председател Кирил Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна