Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на автомобилните продажби на Renault с 4,5% през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският автомобилен производител "Рено" (Renault) обяви, че продажбите му в световен мащаб са спаднали през 2021 г. за трета поредна година главно поради проблеми с доставките на електронни чипове.

Renault съобщи, че продажбите на леки и лекотоварни автомобили са намалели през миналата година с 4,5% до 2 696 401 броя спрямо 2020 г., като само продажбите на леки автомобили са спаднали със 7,1%, докато при търговските лекотоварни превозни средства е отбелязан ръст от 12% спрямо година по-рано.

Продажбите само на марката Renault са намалели с 5,3%, докато продажбите на марката Dacia са се увеличили с 3,1%, а продажбите на LADA са се повишили с 0,3%. Марката LADA продължава да води на руския пазар с пазарен дял от близо 21%

Френският автомобилен гигант Renault, който заедно с глобалните си конкуренти се насочва към производството на електрически превозни средства под ръководството на главния си изпълнителен директор Лука де Мео, заяви, че следва политиката за продажби, започната през третото тримесечие на 2020 г., която води до увеличаване на дела на продажбите му в най-много печеливши канали.

"Гамата E-TECH (електрически превозни средства и хибридни двигатели) представлява 30% от продажбите на леки автомобили на Renault в Европа през 2021 г. (срещу 17% през 2020 г.)“, обяви още френският автомобилен производител, като добави, че "натрупаните поръчки в Европа са се удвоили в сравнение с 2020 г. и възлизат на повече от тримесечните продажби".

Renault отбеляза, че в петте основни европейски страни - Франция, Германия, Испания, Италия и Обединеното кралство - делът на продажбите за клиенти на дребно сега представлява 58%, което е с 6 пункта повече в сравнение с 2019 г., преди началото на пандемията от Covid-19 .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна