Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър на Саудитска Арабия се чувства комфортно с цените на петрола

Петролът Брент поскъпна до тригодишен връх от 86,71 долара за барел

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви в понеделник, че се чувства "комфортно" с цените на петрола, след като Съединените щати освободиха част от стратегическите си резерви на суров петрол.

"Винаги се чувствам комфортно“, каза принц Абдулазиз бин Салман пред журналисти в Дубай по време на откриването на Седмицата за устойчиво развитие на Expo 2020 в Абу Даби, като добави, че правителството на САЩ има право да освободи суров петрол от своите стратегически резерви.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в края на ноември, че е наредил на Министерството на енергетиката да освободи 50 милиона барела от стратегическия петролен резерв (SPR). Белият дом обяви, че решението е било взето паралелно с други страни като Китай, Индия, Япония, Корея и Обединеното кралство.

Източници на агенция Ройтерс посочиха, че Китай планира да освободи петролни резерви около празниците за Лунната Нова година между 31 януари и 6 февруари като част от плана, координиран със САЩ и други големи потребители, за намаляване на световните цени на черното злато.

Междувременно петролът продължава да поскъпва, като в началото на търговията в понеделник фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишиха с над 0,5% към 86,71 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2018 г., преди да върнат леко назад малко над нивото от 86 долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпнаха към 84,78 долара за барел - най-високо ценово ниво от 10-и октомври 2021 г.

Новото поскъпване на петрола се дължи на инвеститорските очаквания, че глобалното предлагане ще остане ограничено на фона на ограничена продукция от големите производители въпреки силно заразния коронавирусен вариант Омикрон.

През миналата седмица петролът Брент поскъпна с над 5%, а американският лек суров петрол - с над 6 на сто.

Графика петрол Брент/долар (за барел)



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна