Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските домакинства, борещи се с високите енергийни сметки, ще се утроят през април

Снимка: Алами,Ройтерс

Делът на британските домакинства, които се борят с енергийните си сметки, ще се утрои през април, когато регулираните цени изглежда ще се повишат с повече от 50%, прогнозира в понеделник независимият британски мозъчен тръст Resolution Foundation, предаде Ройтерс.

Британското правителство ще трябва да похарчи повече от 7 милиарда паунда (около 9,6 милиарда долара) тази година, ако иска да компенсира ефекта от покачващите се цени на енергията за домакинствата, заявява още мозъчният тръст.

Правителството на премиера Борис Джонсън е подложено на засилващ се натиск от нарастващите разходи за живот. Английската централна банка прогнозира, че годишната инфлация на потребителските цени ще достигне през април 30-годишен връх от около 6 на сто.

"Нарастващите цени на природния газ причиняват скок на енергийните сметки и на броя на семействата, страдащи от "ценови стрес" от горивата, ще се утрои до повече от шест милиона домакинства това лято“, каза икономистът на Resolution Foundation Джони Маршал.

Делът на домакинствата, които харчат повече от 10% от доходите си за сметки за електричество и отопление - праг, използван за дефиниране на т.нар. "бедност заради горивата" в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - ще се утрои до 27% от месец април, прогнозира още мозъчният тръст.

Много по-малки компании за комунални услуги колабираха, тъй като цените на енергията на едро се повишиха по-бързо от максималните тарифи, които им е разрешено да начисляват и които се актуализират два пъти годишно.

Според Resolution Foundation средната сметка за енергия на домакинствата вероятно ще нарасне през април до 2000 паунда годишно.

Компенсирането на въздействието от това за най-бедните домакинства би струвало 2,5 милиарда паунда чрез увеличение от 300 паунда до годишна безвъзмездна помощ и разширяване ѝ до най-бедните 8,5 милиона домакинства в страната. Тази мярка ще намали броя на домакинствата в "стрес заради горивата" с 1 милион, посочи още мозъчният тръст.

Допълнителна мярка - отсрочване на разходите на комуналните компании, начислени за домакински сметки и използване на общо данъчно облагане, а не на сметки за енергия за финансиране на смекчаване на изменението на климата - би струвало още 4,8 милиарда паунда и би намалило броя на домакинствата в "стрес заради горивата" с допълнително 1,7 милиона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени