Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът "Гамалея": Ваксината "Спутник V" има около 75% ефективност срещу Омикрон

Снимка: Ройтерс

Директорът на Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург каза във вторник, че ефективността на ваксината "Спутник V" срещу коронавирусния вариант Омикрон е около 75%, предаде агенця ТАСС.

Според цифрите, споменати от Гинцбург по време на XVI Международен конгрес по репродуктивна медицина, като се вземе предвид "общото население", ефикасността на "Спутник V е 75%".

В случай на реваксинация със "Спутник Лайт" ефективността на ваксината срещу Омикрон се повишава до 100%.

"Намалението в ефективността н "Спутник V" спрямо варианта Омикрон е осем пъти, което обаче все още е достатъчно за защита, докато намалението при другите ваксини е поне 21 пъти - разликата е очевидна", посочи Александър Гинцбург и добави:

"Следователно днес можем да кажем, че имаме високоефективна ваксина, която при правилно използване под формата на бустер компонент може напълно да реши всички задачи за защита на нашето население".

Гунцбург добави, че при хора, които не са се ваксинирали с бустер, ефективността на "Спутник V" след шест месеца е около 56-57%.

"Оттук става ясно, че препоръките на Министерството на здравеопазването на Руската федерация относно необходимостта от реваксинация със "Спутник Лайт" на всеки шест месеца са напълно оправдани и са напълно подкрепени от данните“, каза той.

Шефът на института "Гамалея" допълни, че в момента ваксината "Спутник Лайт" може да се използва като бустер както след двудозовата ваксинация със "Спутник V", така и след пълна имунизация и с други ваксини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени