Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Мер: Франция няма никога да позволи провал на Électricité de France

Брюно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската държава няма "никога" да позволи на EDF (Électricité de France) да се провали и ще подкрепи френската мултинационална компания за електрическа енергия, тъй като тя е изправена пред трудности поради мерките на управляващите в страна за ограничаване на покачването на цените на електроенергията за потребителите, заяви в сряда финансовият министър Брюно льо Мер, предаде Ройтерс.

Коментарите на Брюно льо Мер идват само дни, след като правителството на президента Еманюел Макрон, който е изправен пред битка за втори президентски мандат след три месеца, нареди на EDF да продава по-евтина ядрена енергия на конкурентите. Това от своя страна накара главният изпълнителен директор на държавната компания да критикува открито правителството.

"Ако цените са ниски и по-малко изгодни, държавата ще застане на страната на EDF“, каза Льо Мер пред радио RMC.

Électricité de France

Основните синдикати в EDF призоваха за стачки, допълвайки критиките от страна на главния изпълнителен директор на компанията Жан-Бернар Леви, който нарече последното правителствено решение "истински шок" и обяви мерки за защита на интересите на компанията.

Брюно льо Мер добави пред ради RMC, че никой служител на Électricité de France не трябва да се тревожи за бъдещето си. "Ние ще подкрепим тази голяма публична компания, която е гордостта на френския народ“, каза още той и добави:

"Ще продължим да инвестираме в EDF, защото имаме за цел да изградим нови ядрени реактори, които от стратегическа гледна точка са абсолютно решаващи за Électricité de France".

Агенция Ройтерс отбелязва, че френската държава притежава 84% от акциите на EDF, които обаче загубили почти 40% от стойността си от октомври 2021 г. насам.

EDF прогнозира миналата седмица, че решението на правителството ще съкрати около 8 млрд. евро от основната печалба на електрическа компания за 2022 г. преди облагането с данъци, лихви и амортизационни отчисления.

Ударът върху Électricité de France дойде в момент, когато компанията се готви да финансира инвестиции за милиарди долари в нови реактори, за които президентът Макрон посочи, че Франция планира да построи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна