Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича карантината на полярниците ни в Пунта Аренас

Българската база на остров Ливингстън
Снимка: Facebook /@BulgarianAntarcticInstitute

Очаква се днес да изтече задължителната 10-дневна карантина на полярниците от втората група в 30-ата българска антарктическа експедиция, която в момента е в чилийския град Пунта Аренас.

След приключване на изолацията групата ще може да продължи пътя си към българската база на остров Ливингстън.

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев:

„В момента те са в  Пунта Аренас, това е най южният град на Чили, където според изискванията за пандемичната обстановка трябва да изкарат десет дена в един специално определен хотел.

Българските полярници, това са 11 души, на 20-и (януари) трябва да се качат на самолет от Пунта Аренас до остров Кинг Джордж, откъдето ще ги вземе испанският кораб „Сармиенто де Гамбоа“ и ще ги закара на българската база. 21-ви, 22-ри (януари), но всичко това е условно, тъй като времето е много лошо, може и една седмица да стоят в Пунта Аренас и да не могат да излетят“.

Основна задача на 30-ата антарктическа експедиция тази година е да постави основите на научна лаборатория в базата на остров Ливингстън, където ще работят изследователи от цял свят. Страната ни работи по научни проекти в областта на геологията, биологията и медицината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна