Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Р. Гълъбинов: Има действащ еврорегламент за ДДС намаление за определени стоки и услуги, включително и за енергията

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

„Още от 2006 година Съветът на Европа и Европейската комисия са разписали регламент по който може да става намалението на ДДС  за определени стоки и услуги, включително и такива, които касаят енергията. Дори преди кризата, преди COVID имаше държави в ЕС с намалени такива ставки на ДДС – примерно на електроенергията, за храни, лекарства, бебешки продукти“, припомни за слушателите на Радио Благоевград финансистът Румен Гълъбинов. Той посочи за пример Испания, която след положителния отговор на ЕК от миналата седмица  прилага по-ниска ДДС ставка за електроенергията, като тя вече е имала по-ниска и сега я намалява допълнително. 

За мораториума върху цените на тока за битовите потребители

„Мораториумът – добър или лош, той е факт. Ние сега трябва да се съобразим дали да го изчакаме да изтече до самия  му край в края на март или ако е възможно, пак обвързано с бюджета и пак обвързано с компенсационните мерки, включително и данъчни за енергията, да видим дали не можем и по-рано да го прекратим. Защото той е едно отлагателно решение, ние не решаваме проблема, а го отлагаме временно с няколко месеца“, коментира финансистът.

За инфлацията 

„В първото тримесечие на тази година инфлацията ще остане все още сравнително висока. Вероятно цените ще се задържат високи до края на зимата, като надеждата все пак е към средата на тази година да имаме нормализация на цените и на международните пазари на енергия като цяло, от където да се  успокои този темп на инфлация  и в края на годината той да е по-нисък от този в края на миналата година. Много важна е медицинската картина, дано да няма следваща вълна на пандемията“, изрази надежда Румен Гълъбинов.

За икономиката и управлението 

„Много важни да България са три неща: да започнем да получаваме пари по националния план за възстановяване и устойчивост; да тръгнат  оперативните програми от бюджета на ЕС, които са с по-дълъг хоризонт и третият момент е да видим какъв да ни е дълговия календар, какви заеми да вземем, които да балансират бюджета. Разбира се, без драстично да превишаваме ограниченията  за бюджетния дефицит“.   

Цялото интервю с Румен Гълъбинов чуйте в звуковия файл


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.