Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният енергиен преход може да причини краткосрочна икономическа болка

"Без болка няма печалба: Икономическите последици от ускоряване на енергийния преход", доклад на WoodMac

Преходът към чиста енергия, необходим за предотвратяване на бързото повишаване на температурите, може да намали световния БВП с 2% до 2050 г., но вероятно икономическия растеж ще бъде възстановен преди края на века, се казва в доклад на консултантската компания за природни ресурси Wood Mackenzie (WoodMac), цитиран от агенция Ройтерс.

Инвестициите в технологии като слънчеви и вятърни ферми, както и в модерни батерии ще генерират работни места, но в същото време зеленият преход вероятно ще доведе до загуба на работни места и на данъчни приходи при производството на изкопаеми горива, се казва в доклада, озаглавен "Без болка няма печалба: Икономическите последици от ускоряване на енергийния преход".

"Това в никакъв случай не е начин да се каже, че не трябва да преследваме прехода или да го забавяме“, каза Питър Мартин, главен икономист на WoodMac. "Тази болка в краткосрочен план ще се изплати в дългосрочен план."

Ползите от ограничаването на повишаването на температурите до 1,5 градуса по Целзий, както се призовава от ООН, биха могли да увеличат световния БВП като цяло с 1,6% през 2050 г., се казва още в доклада. Но действията, необходими за стимулиране на прехода, за да се предпазят температурите от надвишаване на това ниво, могат да намалят БВП през 2050 г. с 3,6%, което ще доведе до негативен икономически удар от 2 на сто.

Според WoodMac въздействията няма да се усещат равномерно. Китай ще почувства около 27% от общия икономически удар от 75-те трилиона долара в световния БВП до 2050 г., докато САЩ ще бъдат засегнати около 12%, Европа - 11%, а Индия около 7%.

Икономики като Ирак, които нямат финансови резерви за инвестиране в сектори, които не са свързани с изкопаемите горива, могат да претърпят най-големи загуби в икономическата продукция, се казва още в доклада.

Богатите икономики със силни капиталови пазари, които вече имат големи инвестиции в технологии за енергиен преход или склонност да инвестират в нови технологии, ще бъдат по-добре позиционирани. Франция и Швейцария, например, вероятно ще се радват на скромен тласък в икономическия растеж.

Икономическите ползи от енергийния преход трябва да започнат да се показват след 2035 г., а загубената икономическа продукция в крайна сметка ще бъде възстановена преди края на века, посочва в заключение WoodMac в своя доклад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна