Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Руската централна банка предлага забрана на криптовалутите и на тяхното "копаене"

Руска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка предложи в четвъртък да се забрани използването и "копането" (добиването) на криптовалути на руска територия, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на нейната парична политика, предаде Ройтерс.

Този ход е последният в глобалната репресия срещу криптовалутите, тъй като правителствата от Азия до Съединените щати се тревожат, че частно управляваните силно променливи цифрови валути могат да подкопаят контрола им върху финансовите и паричните системи.

Русия е от години срещу криптовалутите, заявявайки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или за финансиране на тероризъм. В крайна сметка Русия им предостави правен статут през 2020 г., но в същото време забрани използването им като средство за плащане.

През декември 2021 г. водещата криптовалута - Биткойн поевтиня рязко, като агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че руският финансов регулатор е за пълна забрана на криптовалутите. Тенденцията за намаляване на стойността на биткойна се запаси и в началото на настоящата година.

Графика Биткойн/долар


В доклад, публикуван в четвъртък, Централната банка на Русия каза, че спекулативното търсене определя основно бързия растеж на криптовалутите и че те носят характеристики на финансова пирамида, предупреждавайки, че могат да доведат до пазарни балони, застрашаващи финансовата стабилност и гражданите.

Банката предложи да се възпрепятства финансовите институции да извършват каквито и да било операции с криптовалути и че трябва да се разработят механизми за блокиране на транзакции, насочени към покупка или продажба на криптовалути за т.нар. "фиатни" или традиционни валути. Предложената забрана включва и крипто борсите.

Според централната банка руснаците са активни потребители на криптовалута с годишен обем на транзакциите за около 5 милиарда долара.

Андерсон има проблеми с властите в Бразилия заради криптовалути

В същото време Русия е третият по големина играч в света по добив на биткойни след Съединените щати и Казахстан.

В тази връзка Руската централна банка каза, че копането на криптовалути създава проблеми за потреблението на енергия. Биткойн и други криптовалути се добиват чрез мощни компютри, които се конкурират с други, свързани към глобална мрежа, за да решават сложни математически задачи. Самият процес обаче поглъща доста електричество, което често се произвежда от изкопаеми горива.

"Най-доброто решение е да се въведе забрана за копаене на криптовалута в Русия", посочиха от Централната банка на Русия.

През август 2021 г. Русия формираше 11,2% от глобалния "хашрейт" – крипто жаргон за количеството изчислителна мощност, използвана от компютрите, свързани към биткойн мрежата.

В доклада си централната банка посочи и стъпките, предприети в други страни, като Китай, за ограничаване на активността на криптовалутите. Тя заяви, че ще работи с регулаторите в страни, където са регистрирани крипто борсите, за да събират информация за операциите на руски клиенти.

През септември 2021 г. Китай засили репресиите си срещу криптовалутите, налагайки пълна забрана за всички крипто транзакции и копаене на дигитални валути, което доведе до рязко поевтиняване на биткойна и на други водещи криптовалути.

Междувременно Руската централна банка планира да пусне своя собствена цифрова рубла, присъединявайки се към световната тенденция за разработване на цифрови валути за модернизиране на финансовите системи, ускоряване на плащанията и противодействие на потенциална заплаха от други криптовалути.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.