Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook разпространяват видео от чужбина, в което възрастна дама е арестувана на улицата от група полицаи. Според автора на публикацията, причина за задържането е това, че жената разхожда домашния си любимец без зелен сертификат. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са предимно възмутени.


Както в описанието, така и в самото видео, няма информация кога и къде е станал арестът, какво е предизвикало скандала и последващите действия на полицаите.

Какво установи Екипът за проверка на фактите на БНР

От кадри във видеото се вижда, че спорът се случва в близост до Wipper Backerei - верига сладкарници, намиращи се в Кемптен (Kempten), Алгой (Allgäu), курортен регион в Югозападна Бавария. От проверка в Google Maps става ясен и точният адрес на сладкарницата, пред която се извършва арестът - Salzstraße 33.

Стоп кадър от видеото

Снимка от сайта на сладкарницата

Заради присъствието на журналисти във видеото проверихме за информация в регионалните медии в Бавария.


Случаят е отразен от телевизионния канал allgäu.tv на 19 април 2021 г. Репортаж е публикуван в профила на телевизията във Facebook, както и в официалния сайт на медията. Информация има и в местния сайт https://www.all-in.de/, онлайн изданието на Bild и Allgaeuer Zeitung.

Оказва се, че на 17 април 2021 г. е планирана демонстрация на движението Querdenker ("Thinking Outside the Box", на български е превеждано като „Инакомислещи") с над 8000 регистрирани участници. Движението се обявява против ограничителните мерки, въведени в Германия. Протестът не е разрешен от местните власти заради очаквания му мащаб на фона на разпространението на коронавируса и риска от заразяване. Въпреки забраната, около 1000 души се опитват да проведат демонстрации в различни райони на центъра на града, а полицията възпрепятства събирането на групи от хора. Много от присъстващите привърженици на Движението (наричани още "латерални мислители") нарушават изискването за носене на маска и спазване на разстояние. Видео от забранения протест е публикувано в YouTube.

В този ден се случва и арестът на възрастната жена, който още тогава е силно критикуван в социалните мрежи. От полицията обаче обясняват, че жената, за която дори не е ясно дали е участвала в демонстрациите, е обидила служителите на реда. При тяхна молба да предостави документ за самоличност, тя е отказала. От видеото се чува как жената отрича обвинението, че е обидила полицаите: "Не съм ви обиждала, не съм казала, че сте луди!" Казаното от нея "Това е лудост" ("Das ist doch bekloppt") тя отнася към цялостната ситуация в града в този ден.

Във видеото, разпространено в социалните мрежи, се вижда как в течение на спора между жената и полицаите, тя удря по ръката един от служителите на реда. След удара се стига до свада. По информация на германската обществена радиостанция BR24 полицаите са поставили белезници на ръцете жената, но за кратко. Не е и пострадала.

По данни на https://www.all-in.de, в информация, разпространена от полицията на 19 април, е посочено, че "жената не се е съобразила с ограниченията в града, произхождащи от забраната за провеждане на демонстрация, а след това е обидила полицейските служители". Тя е била задържана заради неподчинение. След като ситуацията се е успокоила, полицейските служители са премахнали белезниците, а самоличността й е била установена. 

След инцидента прокуратурата в Кемптен е образувала наказателно производство за обида и съпротива на служители на реда. Действията на полицията са считани за законосъобразни. 

На 19.01.2022 г. стана ясно, че Районният съд в Кемптен е осъдил жената с глоба от 4000 евро. Присъдата е издадена заради съпротива на служителите на реда, но и за  "използване на неверни здравни сертификати". Оказва се, че в съда жената признава, че е имала фалшиво удостоверение, изтеглено от интернет, което я освобождавало от задължението да носи маска.

Няма информация обаче задържането и присъдата да са свързани с наличието или липсата на зелен сертификат. Освен това към 17.04.2021 г. на територията на Германия не действат противоепидемични мерки, които да изискват използването на зелен сертификат за достъп до публични събития на открито. Информация за ограничителните мерки, валидни до 18.04.2021 г., е налична тук.

В този смисъл твърдението, че възрастна жена е арестувана заради липсата на зелен сертификат, докато разхожда кучето си, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна