Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберт Хабек: Изключването на Русия от международната платежна система SWIFT е крайна мярка

Роберт Хабек, германски вицеканцлер и икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В отговор на въпрос относно възможното изключване на Русия от международната платежната система SWIFT в случай на нейно нахлуване в Украйна, германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек каза в интервю за "Шпигел", че по негово мнение няма смисъл да се спекулира с подобно изброяване на "абстрактни санкции".

Той обаче добави, че това е "крайната икономическа санкция" и че неговата цел е деескалация на напрежението.

Хабек, който е член на партията Зелените, също така заяви, че настоящата посока трябва да бъде ангажирането на Германия в международното сътрудничество по отношение на доставките на възобновяема енергия и по този начин да допринесе за преодоляване на пропастта, създадена от неотдавнашното разгръщане на украинската криза.

Роберт Хабек дори желание Русия да бъде ангажирана икономически, като си сътрудничи за доставките на възобновяема енергия, за да помогне за деескалация на напрежението около Украйна.

"Трябва да помислим и за нови бизнес области, които могат да помогнат за извеждането на двете страни от тази конфронтационна позиция“, посочи той пред немското издание.

Висшите руски и американски дипломати трябва да се срещнат в Швейцария в петък, за да обсъдят засиленото напрежение около Украйна, след като вълната от срещи между официални лица от двете страни през последната седмица не доведе до съществен пробив.

В четвъртък германският външен министър Аналена Бербок призова Русия да се откаже от ескалация на ситуацията, като предупреди, че ще бъде изправена пред редица санкции, ако действа агресивно.

"Германия е готова да защити основните ценности в противопоставянето, дори ако това означава да плати висока икономическа цена", посочи Бербок в Москва ден по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна