Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция прие закон, освобождаващ конвертираните в турски лири депозити от корпоративен данък

Снимка: Ройтерс

Турският парламент одобри късно вечерта в четвъртък закон, според който депозитите в турски лири, конвертирани от чуждестранна валута по схема за подпомагане на лирата, ще бъдат освободени от корпоративен данък върху печалбата, произтичаща от това конвертиране.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че лихвите и печалбите, спечелени по конвертираните сметки в лири с най-малко тримесечен падеж, ще бъдат освободени от данъка, ако бъдат конвертирани до датата на подаване на данъчната декларация за четвъртото тримесечие, която е 17-ти февруари.

На 11-и януари Официален вестник на Република Турция обяви, че Анкара е включила корпоративни сметки в чуждестранна валута и златни депозити, конвертирани в турски лири, в схемата, която защитава спестяванията в местна валута срещу колебания на обменния курс.

Схемата, обявена от президента Реджеп Ердоган през декември, компенсира вложителите за всяка загуба в стойността на лирата, понесена по време на срока на депозита.

Турската лира се обезцени с 44% спрямо щатския долар през миналата година, след като централната банка на страна намали агресивно базовия си лихвен процент с 500 базисни пункта до 14% на няколко поредни заседания от септември 2021 г. насам.

Този месец обаче турската лира стабилизира, като през петъчната търговия тя поевтинява слабо с 0,4% към 13,42 лири за един долар, но задържайки далеч под рекордното дъно около 18,36 лири за долара, достигнато на 20-ти декември 2021 г.

Депозитите по правителствената схема досега са достигнали 163 милиарда лири (около 12,1 млрд. долара), обяви по-рано тази седмица президентът Ердоган. Агенция Ройтерс обаче съобщи, че по-голямата част от тази сума идва от вече съществуващи сметки в лири, а не от конвертираните сметки в долари или евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна