Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Италия планира пакет от 5 млрд. евро за ограничаване на високите сметки за ток и за подкрепа на фирмите

Снимка: Ройтерс, Алами

Италия прави последни допълнения в пакет от мерки за над 5 милиарда евро за ограничаване на нарастващите сметки за енергия и за подпомагане на компаниите, засегнати от последната вълна от коронавирусни инфекции, заяви пред Ройтерс представители на управляващите в Рим.

Правителството планира да използва около 1,5 милиарда евро приходи от търгове за въглеродни разрешителни, за да смекчи рязкото покачване на тримесечните сметки за енергия, което кара много домакинства и предприятия да изпитват сериозни трудности.

Източниците на Ройтерс посочиха, че мерките, които правителството ще обсъди по-късно в петък, вероятно ще включват и схема за секюритизация, насочена към намаляване на таксите за системни разходи в сметките за електроенергия.

Министерството на екологичния преход на Италия изчисли, че това може да генерира спестявания за около 2,5 милиарда евро.

Допълнителни 1,6 милиарда евро ще отидат за подпомагане на туристическия, културния, спортния, текстилния и развлекателния сектор, където бизнесът беше най-сериозно засегнат от нарастването на случаите на Covid-19 през последните месеци, подсилени от доста заразния вариант Омикрон.

Смята се, че спорният непредвиден данък върху големите печалби, които енергийните компании са направили от високите пазарни цени, няма да бъде част от обсъждания пакет, посочиха правителствените източници, тъй като това се нуждае от повече обмисляне и внимателен анализ на правните въпроси.

Покачващите се цени на енергията, предизвикани от голямото търсене на природен газ, тъй като икономиките изглежда излизат от коронавирусната пандемия, накара правителствата в цяла Европа да въведат мерки, за да се опитат да защитят потребителите.

Рим вече плати повече от 8 милиарда евро от миналия юли насам, за да компенсира сметките на домакинствата и фирмите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.