Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева, МВФ: Фед действа отговорно за лихвите, справянето с Covid-19 е от ключово значение

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза в петък, че не само централните банкери трябва да се борят с инфлацията, но и другите политици трябва да играят ключова роля, включително чрез засилване на ваксинациите за прекратяване на пандемията от Covid-19.

По време на виртуален панел на Световния икономически форум в петък Георгиева посочи, че Федералният резерв на САЩ, който сигнализира, че планира да започне да повишава лихвените проценти, "действа отговорно, защото американската инфлация се превръща в икономически и социален проблем", предаде Ройтерс.

Г-жа Георгиева каза, че е важно централните банкери да се ръководят от данните, за да отговорят на инфлацията, както и да съобщават ясно за всяко предстоящо затягане на паричната политика (за вдигане на лихвите), но също така е от решаващо значение и отговорът на други политици, особено чрез увеличаване на усилията за повишаване на нивата на ваксинация по света.

"Първо и преди всичко трябва да признаем важността на борбата с пандемията", каза тя, отбелязвайки, че 86 страни по света не са постигнали целта да ваксинират поне 40% от населението си до края на 2021 година.

Тя също така отбеляза, че инфлацията е специфично за дадената страна явление, което прави отговорите на политиката по-сложни през 2022 г., отколкото през 2020 г. - първата година на пандемията. "Така че, вече не можем да имаме една и съща политика навсякъде. Тя трябва да е специфична за конкретната държава. И това прави работата ни много по-сложна", каза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева посочи, че вярва, че Фед има предвид "деликатния баланс между борбата с инфлацията и защитата на икономическото възстановяване" и каза, че затягането на паричната политика в САЩ може да създаде проблеми за страните с високи нива на дълг, деноминиран в долари, както и да "полее със студен душ" слабото икономическо възстановяване в някои страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна