Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

119 лечебни заведения от извънболничната медицинска помощ ще работят като "Covid зони"

Многопрофилна болница за активно лечение Хаджи Димитър в Сливен
Снимка: БГНЕС

От НЗОК съобщават, че 14 ДКЦ- та и 16 Медицински центъра за извънболнична медицинска помощ в София град са сключили допълнителни споразумения за "Covid зони" към 20 януари т.г. Едно ДКЦ в РЗОК - София област и три МЦ (Медицински центъра) в общините Годеч, Своге и Горна Малина.

За работа като "Covid зони" договор с НЗОК в страната най-много Covid зони, които ще обслужват пациенти със симптоми на Covid 19 са в градовете Пловдив, Бургас, Габрово, Стара Загора и Варна.

Пълният списък е на страницата на НЗОК.


С решение на МС се промениха на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщават от обществения фонд.

За представители на държавата са определени Васил Пандов, Виолета Лорер и Естел Василева - Тодорова, на мястото съответно на д-р Александър Златанов, Людмила Петкова и Мария Беломорова.

Васил Пандов е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Той е доктор по право от 2013 г. , юрист на Българския лекарски съюз от 2003 до 2009 г. и на Българския фармацевтичен съюз от 2007 г.

Виолета Лорер през 2013 г., заема поста зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков, а през 2021 г. заема поста зам.-министър на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев. През периодите на заемане на двете длъжности е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Понастоящем е началник на кабинета на финансовия министър Асен Василев.

Естел Василева - Тодорова през 2013 г. завършва международни икономически отношения в УНСС. В периода май - август 2021 г. е съветник на министъра на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев. От съобщението не става ясно каква е ролята ѝ в държавния апарат в момента и като каква влиза в Надзора на Касата.

За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен Васил Пандов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.