Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Снимка: БГНЕС

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи.

Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати

Статията посочва, че това е станало на десетата среща на Комитета за спешни ситуации на СЗО за пандемията от коронавирусно заболяване (Covid-19).

„Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“, се посочва в текста, чието съдържание с леки вариации е едно и също в различни български медии. Статия може да бъде прочетена тук, тук, тук и тук.

Скрийншот на една от публикациите

Справка на сайта на СЗО показва, че действително на 13 януари т.г. в Женева е имало среща на този комитет на здравната агенция на ООН.

Но публикуваното на сайта на организацията становището от десетата среща на комитета засяга съвсем косвено зелените сертификати и то тези, които важат за пътуване в чужбина.

В действителност Комитетът на СЗО е обсъждал „предизвикателствата и възможностите за хармонизиране на национални и глобални усилия за отговор в контекста на синхронни огнища на варианта на Covid-19 Омикрон; включително с оглед на международните пътувания“. Които международни пътувания се споменават и в българската статия по темата, но без в нея да се уточнява изрично, че става въпрос за „облекчаване на пътуващите в чужбина“.

Така в своите временни препоръки СЗО препоръчва премахване или облекчаване на забраните за международния трафик, „тъй като те нямат добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, изпитва от страните от организацията“.

„Неуспехът на ограниченията за пътуване, въведен след установяването на варианта Омикрон да ограничи разпространението на Омикрон демонстрира неефективността на подобна мярка. Пътни мерки (напр. маски, тестове, изолация/карантина и ваксинация) трябва да бъдат базирани на оценка на риска и да избягват финансово бреме за международните пътуващи“, се казва още в публикувания на сайта на СЗО текст.

Скрийншот/Who.int

Друга препоръка на Комитета на СЗО е „да не се изисква доказателство за ваксинация срещу Covid-19 за международни пътувания като единствен начин или условие, позволяващо международно пътуване с оглед на ограничения достъп и несправедлива дистрибуция на ваксините срещу Covid-19. Необходим е базиран на риска подход към облекчаването на международното пътуване с вдигане или промяна на мерките като тестване и/или карантина, когато е нужно, в съответствие с напътствията на СЗО“. 

Заключение

Твърдението, че СЗО се е обявила против „неефективните“ зелени Covid сертификати е НЕВЯРНО.

Всъщност организацията зове за облекчаване на мерките, ограничаващи международния пътнически трафик заради пандемията, сред които е и доказателство за ваксинация срещу Covid-19.

Но по никакъв начин СЗО не се е обявявала против зелените сертификати по принцип, нито и за пълната им отмяна при извършване на международни пътувания. А и не става въпрос за зелен сертификат, а за доказателство за ваксинация срещу Covid-19. Според Европейската комисия цифровият Covid сертификат на ЕС се издава и на преболедувалите, и на лицата, получили отрицателен резултат от тест.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна