Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причудлив "палачинков" лед покри езерето Мичиган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мистериозни ледени образувания, наподобяващи замразени палачинки, са забелязани в различни части на езерото Мичиган близо до Чикаго. Ледените форми на палачинки могат да се видят на плажа Рейнбоу на южния бряг на езерото Мичиган, докато регионът на Големите езера в САЩ остава в хватката на студеното време, съобщава БГНЕС.

Андреа Вандер Ууд от Лабораторията за екологични изследвания на Големите езера към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ казва, че палачинковият лед е "наистина интересен" природен феномен, тъй като се нуждае от специфична температура, за да се образува. Тя обяснява, че такъв лед "обикновено се образува точно при температури под нулата и в райони, в които има малко вълнение".

Според нея има поне два основни фактора, които значително допринасят за появата на тези ледени образувания - явление, което е строго ограничено до водните басейни като езера, реки, както и морета и океани.

"Той се образува върху вода, която е покрита с малко тиня, и оформя тези кръгове от палачинки, които виждате. Или пък може да е от разчупване на леда, както и от силно вълнение и вятър", посочва изследователят.

Учените изтъкват, че макар ледените палачинки да не са рядкост в Арктика, те се появяват в Големите езера само поради силни застудявания. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна