Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Инфлацията вероятно ще остане изключително висока в началото на 2022 г.

Снимка: bundesbank.de

Хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия "вероятно ще остане изключително висок" в началото на текущата година, съобщи Бундесбанк в последния си месечен икономически доклад.

За цялата 2021 г. инфлацията в Германия нарасна с 3,2% в сравнение с увеличение от едва 0,4% през 2020 г., посочи германската централна банка, отдавайки скока през 2021 г. на "въвеждането на климатичния пакет, възстановяването на цените на суровия петрол и възстановяването на временно намалените ставки на ДДС през 2020 г.".

Ръстът на БВП на Германия възлезе на 2,7% през 2021 г., като не успя да компенсира икономическия спад с 4,5%, регистриран през 2020 г. През 2021 г. икономическото възстановяване беше ограничено от коронавирусната пандемия и проблемите във веригите на доставки, а секторите, които пострадаха най-много, бяха хотелиерство, изкуства, развлечения и отдих, посочи немската централна банка.

Според Бундесбанк коефициентът на безработица е намалял през миналата година с 0,1 процентни пункта до 5,2%, докато търсенето на работна ръка остана високо.

Германската икономика вероятно се е свила през четвъртото тримесечие на 2021 г., посочи в доклада си централната банка и добави, че производството остана ограничено от прекъсвания на доставките, а потреблението спадна поради подновените страхове, свързани с Covid-19.

Бундесбанк смята, че може да отнеме повече време, за да се подобри инфлационното развитието, като ръстът на цените може да остане "изключително висок" в началото на тази година поради растящите цени на енергията и недостиг на доставките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна