Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилващ се интерес към онлайн образованието в ЕС, България и Румъния обаче са на опашката

Евростат

Провеждането на онлайн курсове е удобен начин да научите нещо ново или да задълбочите знанията си в конкретна област, например да подобрите езиковите си умения, да разширите професионалните си квалификации или просто да научите нещо ново за забавление. По време на пандемията хората са насърчавани да ограничат социалните контакти и така онлайн курсовете предлагат безопасна алтернатива за образование и обучение, посочва Евростат при представяне на последното си проучване.

През 2021 година 27% от хората на възраст от 16 до 74 години в ЕС съобщиха, че са провели онлайн курс или са използвали онлайн учебни материали през последните три месеца преди проучването, което е увеличение с 4 процентни пункта в сравнение с 23% през 2020 година (първата година на коронавирусната пандемия).

Според Евростат през миналата година сред всички държави членки на ЕС Ирландия отчита най-висок дял (46%) на хората на възраст от 16 до 74 години, които са провели онлайн курс или са използвали онлайн учебни материали. На втора позиция са Финландия и Швеция с регистриран дял от 45%, следвани от Холандия с 44%.

На другия край на скалата провеждането на онлайн курсове или използването на онлайн учебни материали е било най-слабо застъпено през 2021 г. в Румъния (дяла от едва 10%), България (с 12%) и Хърватия (с 18%).

Процент на хората, провели онлайн курс или използвали онлайн материали през 2021 г. в ЕС


В сравнение с 2019 г. (годината преди Covid пандемията) делът на хората, които провеждат онлайн курсове или използват онлайн учебни материали се е увеличил във всички държави членки с изключение на Румъния, където е намалял с 4 процентни пункта до 10%. Сред най-силните проценти увеличения бяха Нидерландия (скок с 21 пункта),  следвана от Люксембург и Словения (увеличения с по 19 процентни пункта) и Гърция (с 18 пункта).

Младите хора на възраст от 16 до 24 години в ЕС са се занимавали повече с онлайн обучение, отколкото средното възрастно население, показват още данните на Евростат.

През 2021 година 39% от младите хора съобщават, че са провеждали онлайн курсове, а 49% са използвали онлайн учебни материали в сравнение съответно с 23% и 27% сред европейците на възраст от 25 до 34 години и съответно 20% и 23% сред тези на възраст от 35 до 44 години. Тези дялове продължават да намаляват с нарастването на възрастта, достигайки най-ниската точка сред възрастните хора (на възраст от 65 до 74 години), където едва 3% са преминали онлайн курс, а 4% са използвали онлайн учебни материали.

Процент на хората по възраст, провели онлайн курс или използвали онлайн материали през 2021 г. в ЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени