Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Русия е надежден доставчик на енергия за Европа

2
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е надежден доставчик на енергия за Европа дори в трудни моменти в отношенията, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като определи съобщения в британските медии, че Москва може да намали доставките в случай на европейски санкции като "фалшива истерия", предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че руските енергийни доставки са в светлината на прожекторите, тъй като САЩ и Европа обещаха да наложат нови, много по-строги санкции на Москва, ако тя нахлуе в Украйна.

Русия, която превзе украинския полуостров Крим през 2014 г., струпа войски по границата. Тя отрича планове за нахлуване, но заяви, че може да предприеме „неуточнени" военни действия, освен ако не бъдат изпълнени исканията, включително обещанието на НАТО никога да не приема за свой член Украйна.

Европа разчита на Русия за около 35% от своя природен газ и също така е основен потребител на руски петрол, идващ както по тръбопроводи, така и през морските пристанища.

Опасенията за назряващ конфликт между Русия и Украйна и свързани с него нови по-строги санкции на ЕС спрямо Москва, доведоха до силен ръст в понеделник с близо 17% на цената на европейския газ. Фючърсите на синьото горива на нидерландския газов хъб TTF се повишават през следобедната търговия с 16,7% към 96,20 евро за мегаватчас (MWh), като за кратко до удариха ценови връх около 94,85 евро - най-високо ценово ниво от 14-и януари насам. Този ръст на цените на газа е факт само дни, след като синьото гориво поевтиня към 69,50 евро - точно над дъната от 31-ви декември 2021 г. и от 13-т януари 20202 г. около 65,50-69,00 нивата.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


В понеделник руската рубла пък поевтиня към 14-месечно дъно спрямо американския долар, волатилността отбеляза на валутния ѝ курс достигна най-високото си ниво от ноември 2020 г. Доларът поскъпва с близо 2% към 79,45 рубли, достигайки най-високо ниво от ноември 2020 г.

Трябва да се има предвид, че продажбите на руския нефт и природен газ представляват около 40% от бюджетните приходи на Русия.

"В най-неспокойните времена на нашите отношения Русия беше надежден гарант за енергийната сигурност на Европа, безупречно изпълнявайки договорните си задължения“, заяви Песков по време на конферентна връзка в понеделник.

Два основни руски газови маршрута към Европа обаче – газопроводът "Ямал-Европа" през Полша до Германия и тръбопроводът през Украйна до Австрия – бяха недостатъчно използвани през последните месеци, като първият от тях продължава трайно да осъществява реверсивно подаване на природен газ (в посока на изток) от 24-декември 2021 г. насам.

Някои европейски политици обвиниха руския гигант "Газпром", че задържа доставките, което пък допринася за рязко покачване на цените на спот пазара. Водещите европейски клиенти на Москва обаче казват, че дългосрочните задължения са изпълнени изцяло.

Австрия, където се намира голям газов хъб, откъдето газ от Русия, Норвегия и други източници отива по-нататък към Европа, е на 40% зависим от вноса от Москва - нещо, което не може да се промени бързо, каза от своя страна австрийския външен министър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна