Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските фирми се страхуват от ново влошаване във веригите на доставки заради битката на Китай с Омикрон

Немските компании, които правят бизнес в Китай, се притесняват, че коронавирусният вариант Омикрон ще предизвика по-строги локдаун мерки от страна на властите в Пекин, които биха могли да влошат допълнително проблемите с веригите на доставки, съобщи във вторник Индустриалната и търговска камара на Германия DIHK

"Китайската стратегия с целенасочени локдауни досега беше много ефективна", посочи в интервю за Ройтерс Йенс Хилдебранд, член на изпълнителния борд на DIHK в Китай.

По-заразният вариант Омикрон обаче може да оспори подхода на китайските власти за "нулев Covid-19", особено след като повече китайски граждани ще пътуват из страната поради предстоящия празничен сезон, отбеляза Хилдебранд и допълни: "Ще има много пътувания въпреки предупрежденията".

Преди дни Международният валутен фонд призова Китай да преоцени подхода си с нулеви Covid случаи предвид появата на силно заразния вариант Омикрон. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че стратегията, която включва затваряне на цели градове с милиони граждани, все повече се оказва в тежест за вътрешната и световната икономика.

"Критиката към МВФ не е съвсем неоправдана", посочи Хилдебранд. Но той добави, че Пекин вероятно ще се придържа към стратегията си за нулев Covid-19, отчасти защото научните изследвания показват, че китайските ваксини не са толкова ефективни срещу Омикрон, както иРНК ваксините.

Масово тестване заради политиката на Китай за нулев Covid

Притесненията на DIHK бяха подкрепени от Индустриалната асоциация на Германия (BDI).

"Ако вариантът Омикрон също се предава по-бързо и лесно в Китай, това отново може да се превърне в пречка за глобалните вериги на доставки и да подхрани рецесия в някои сектори на германската индустрия", отбеляза BDI в своя доклад "Перспектива за глобален растеж", публикуван в понеделник.

Тъй като Олимпийските игри започват в Пекин следващата седмица, хиляди чужденци ще влязат в страната и ще увеличат риска от инфекция с Омикрон, което потенциално ще доведе до по-строги локдауни, предупреди BDI.

Това може да постави нови предизвикателства за производителите и износителите, както и за компаниите в края на веригите  на доставки, се казва още в доклада.

"Трудностите при снабдяването вероятно ще бъдат придружени и от по-високи цени, което ще продължи да влияе върху инфлацията", посочи BDI и добави: "По този начин развитието в Китай на коронавирусната пандемия представлява риск за процеса на възстановяване на германската индустрия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна