Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хандбалистите на Дания на полуфинал на европейското

Матиас Гидсел (в червено) вкара 9 гола за Дания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дания стана първият полуфиналист на европейското първенство по хандбал след победа с 35:23 срещу Нидерландия в мач от първия поток в Будапеща. Действащите световни шампиони са с осем точки и могат да бъдат изравнени само от олимпийските първенци от Франция, които ги надвиха на финала в Токио миналото лято.

Нидерландия пък отпадна от основната фаза. Матиас Гидсел вкара девет гола за датчаните, а Микел Хансен добави още седем и с четвъртия си, за 18:8 в 24-та минута, вече има 250 попадения на европейски първенства. Дани Байенс пък наниза шест гола за "лалетата" в отсъствието на водещия реализатор на шампионата Кай Смитс. Той е аут заради КОВИД-19.

Олимпийският шампион Франция победи с 36:27 Черна гора след седем гола на Дика Мем. "Петлите" водят с две точки на Исландия преди последните мачове от група 1.

Исландците загубиха с 22:23 срещу Хърватия и в последния си мач ще търсят задължителен успех срещу Черна гора. Освен това, на тях им е нужна и загуба на Франция срещу Дания, за да спорят с "петлите" за класиране на полуфиналите по голова разлика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна