Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белия дом: Над 210 млн. американци са напълно ваксинирани

Говорителят на Белия дом Джен Саки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Белия Дом Джен Саки описа противниците на ваксинирането „гръмогласно“ и „все така опасно“ малцинство.

Коментарите на Саки идват ден след като във Вашингтон се събраха хиляди протестиращи, които изказаха несъгласието си с задължителното ваксиниране на фона на пандемията от Covid-19, отнела живота на над 860 хиляди американци.  

На редовния брифинг в Белия Дом Саки посочи, че противниците на ваксинирането се чувстват уверени и силни заради социални платформи и медии, които разпространяват дезинформация и политици, които защитават „конспиративни теории и (печелят пари – б.а.) от това, че се противопоставят на общественото здравеопазване“.

Саки допълни, че над 210 милиона американци са напълно ваксинирани и 87 процента от американците имат поне една доза от ваксините срещу Covid-19, което означава че от ваксинираните има и такива, които не са гласували за избирането на Джо Байдън като президент.

Няколко хиляди се събраха във Вашингтон срещу ваксините в неделя.

Местни медии съобщават за плакати на събитието с необосновани твърдения като „Ваксините са био оръжия за масово унищожение“ и „Тръмп спечели (изборите)“. Имало е и апели за арестуването на главния медицински съветник на Белия Дом Антъни Фаучи. Няма информация за арестувани или значителни инциденти по време на протеста.  

Междувременно в Съединените щати вече са в сила изисквания за пълно ваксиниране на всеки, който иска да влезе в страната и не е американски гражданин или такъв с постоянно американско жителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна