Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Лейн: ЕЦБ би затегнала паричната си политика, ако инфлацията остане над очакванията

Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка би затегнала паричната и лихвената си политика, ако инфлацията се задържи над целевото ниво, но засега такъв сценарий изглежда по-малко вероятен, заяви пред литовски вестник Филип Лейн, главен икономист на банката, като това негово изявление идва малко повече от седмица преди следващото редовно заседание на ЕЦБ, съобщава Ройтерс.

През декември 2021 г. инфлацията в еврозоната скочи с рекордните 5 на сто, но ЕЦБ смята, че тя ще се понижи под целевото ниво от 2% през четвъртото тримесечие на настоящата година, въпреки че някои от централните банкери поставят под въпрос тази прогноза, наричайки я прекалено оптимистична.

"Ако видим, че предстоящите дни предполагат, че инфлацията ще остане твърде високо над целевото ниво от 2%, тогава, разбира се, ЕЦБ ще отговори“, каза Лейн пред вестник Verslo žinios.

"В този случай ще коригираме всички наши политики – независимо дали става дума за покупките на активи (т.нар. "количествени облекчения"), целевата програма за кредитиране (т.нар. TLTRO - целеви операции по дългосрочно рефинансиране на баните), или нашите лихвени проценти, за да постигнем тази цел", посочи той.

Членът на ЕЦБ също така каза, че дори при този сценарий последователността на действията на ЕЦБ ще следва насоките на банката, така че първата стъпка ще бъде да се прекратят покупките на активи и едва след това банката ще обмисли повишаване на лихвените проценти.

ЕЦБ планира да намали стъпка по стъпка обема на покупките на активи през тази година, но очаква да ги продължи за неопределено време и по същество изключи покачване на лихвите до края на 2022 г.

"Смятам, че е по-малко вероятно да мисля за сценарий, при който инфлацията е постоянно и значително над 2%, което ще изисква сериозно затягане на паричната ни политика“, каза Лейн, добавяйки, че растежът на заплатите остава без значение.

Ако инфлацията се стабилизира около целта от 2%, ЕЦБ "с течение на времето" ще нормализира политиката, добави Лейн, без обаче да коментира какво означава "нормализиране" след десетилетие на стимулиращи мерки.

Той също така каза, че ЕЦБ е все по-спокойна относно икономическото въздействие на коронавирусния вариант Омикрон.

"Вариантът Омикрон не се оказва фактор, който ще повлияе на нивата на икономическа активност за годината, а по-скоро нивата на активност за няколко седмици. Мисля, че имаме по-малко притеснения относно Омикрон, отколкото имахме през декември“, каза Лейн.

Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 3 февруари, но не се очакват политически промени, след като централната банка представи сложен пакет от мерки след заседанието си през декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна