Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Казал ли е Кирил Петков, че пенсионерите няма да ги има, защото са почнали да се „боцкат“

Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС, архив

В публикация, споделяна стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че е разкрит „скандален разговор“ между премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. В него се казва, че след като двамата са взели властта, пенсионерите са започнали да се ваксинират срещу Covid-19 и след година няма да ги има.


Твърдение: Скандален разговор! Пенсионерите започнаха да се боцкат! След година ги няма

В публикацията няма приложен аудио или звуков файл, който да насочва към въпросния „скандален разговор“. Няма никакви доказателства, че такъв разговор наистина е проведен, нито къде и кога се е случило това. Твърди се, че информацията е изпратена от имейл адрес UED@GMAIL.COM. Тя е публикувана с множество правописни грешки, като се твърди, че е без редакторска намеса.


Въпреки очевидната липса на достоверност и доказателства подобен разговор да се е случил, потребителите във Фейсбук са споделили информацията стотици пъти.

С адреса си сайтът, на който е публикуван материала, асоциативно насочва вниманието към оригиналния сайт на Канал 1 на Българската национална телевизия, с който обаче няма нищо общо. На него не е отбелязан контакт за връзка с екипа му, няма нито телефон, нито имейл, на който читателите могат да се свържат с редакцията, нещо което е задължително за всички медии.


Екипът за проверка на факти се свърза в пресцентъра на Министерския съвет. В телефонен разговор оттам категорично отрекоха подобна информация с думите „няма никакъв разговор, такъв не съществува“.

Известно време след разговора при опит за влизане в сайта Канал 1 и в публикацията със „скандалния разговор“ се появи съобщение, че достъпът до този сайт е временно ограничен.


Заключение

Твърдението за „скандален разговор“ между премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, в който се казва, че пенсионерите са започнали да се "боцкат" и след година няма да ги има, е НЕВЯРНО. Няма никакви доказателства за съществуването на подобен разговор - свидетел или запис, които да удостоверят, че такъв наистина се е случил. Асоциацията на адреса на сайта с Канал 1 на БНТ е опит да се подсили "достоверността" на публикуваните в него информации.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.