Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ преговарят с енергийни производители за доставки за Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

Снимка: Алами/Ройтерс

Съединените щати водят преговори с големи производители на енергия и компании по света за отклоняване на техни доставки в посока Европа, ако това е необходимо в случай на руска инвазия в Украйна, заявиха във вторник висши служители на администрацията на президента Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред репортери, официалните лица от Белия дом не посочиха конкретни държави или компании, с които водят преговори, за да осигурят непрекъснат енергиен поток в Европа до края на зимата, но казаха, че те са широк кръг от доставчици, включително продавачи на втечнен природен газ (LNG).

"Работим за идентифициране на допълнителни обеми неруски природен газ от различни части на света - от Северна Африка и Близкия изток до Азия и Съединените щати“, заяви висш служител на администрацията, пожелал анонимност.

"Съответно, ние сме в дискусии с големите производители на природен газ по целия свят, за да разберем техния капацитет и желание за временно увеличаване на производството на природен газ и да разпределим тези обеми на европейските купувачи“, посочи същият служител на американската администрация.

Повод за тези преговори дава факта, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границата с Украйна, заобикаляйки страната от север, изток и юг. Русия отрича, че планира инвазия в Украйна, като Москва визира настоящия отговор на Запада и НАТО като доказателство, че Русия е цел, а не подбудител на агресия.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от своите доставки на природен газ и въвеждането на по-строги санкции при евентуален военен конфликт в Украйна може да доведе до нарушаване на това снабдяване.

Всяко прекъсване на доставките на руски газ за Европа ще изостри съществуващата енергийна криза, причинена от недостиг на синьо гориво. Рекордните цени на електроенергията повишиха потребителските сметки за енергия, както и бизнес разходите и предизвикаха протести в редица страна на стария континент.

Служител на Белия дом обаче подчерта, че руското използване като "оръжие" на доставките на природен газ и суров петрол може да се окаже нож с две остриета, тъй като поради характера на икономиката на Русия, липсата на износ на енергия може да има значително влияние върху федералния бюджет на страната.

По-рано през януари агенция Ройтерс съобщи, че правителството на САЩ е провело разговори с няколко международни енергийни компании относно планове за извънредни ситуации за доставка на природен газ за Европа.

Дискусиите на Държавния департамент с енергийни компании са били водени от старшия съветник по енергийна сигурност Амос Хохщайн, посочи високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност. "Обсъдихме редица непредвидени ситуации и говорихме за всичко, което правим с нашите партньори и съюзници от Европа", посочи източникът на Ройтерс.

Не е ясно с кои компании са се свързали служителите на САЩ. От компаниите Royal Dutch Shell,  Chevron Corp, Total, Equinor, ConocoPhillips, Exxon и Qatar Energy на този етап отказаха коментар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени