Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs: Пазарите на акции все още не са достигнали нива от "опасната зона"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високооценените активи и едно от най-силните възстановявания от т.нар. "мечи" (падащ) пазар в историята, което беше факт след началото на коровирусната пандемия през 2020 г., направиха акциите уязвими за низходяща корекция, но спадът в последно време все още не е показателен, че фондовите борси са достигнали нива на "опасната зона", посочи Goldman Sachs.

"Въпреки че не е достигнал нива от "опасна зона", които обикновено предхождат мечия пазар (спад на акциите с най-малко 20% от ценовите им върхове), пазарът на акции е достигнал нива, които обикновено са в съответствие с т.нар. "низходяща корекция" и относително ниска възвръщаемост през следващите една до пет години", прогнозира в сряда американската инвестиционна банка.

Американските акции поевтиняха във вторник, като отбелязаха загуби от близо 9% от началото на месеца досега, тъй като несигурността около предстоящото затягане на паричната и лихвена политика на Федерален резерв на САЩ и нарастващото геополитическо напрежение по оста НАТО-Русия заради украинската криза подтикнаха инвеститорите да започнат да реализират печалби, продавайки главно технологични акции.

Goldman Sachs каза, че пазарите са във фаза на корекция в рамките на "бичи (възходящ) пазарен цикъл" и текущите нива означават относително ниска възвръщаемост през следващите една до пет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна