Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стойка Кръстева получи "Златна ръкавица", "Странджа" е част от международна верига

Стойка Кръстева с наградата.
Снимка: БГНЕС

Искам децата да станат добри българи и шампиони. Това заяви олимпийската ни шампионка в бокса Стойка Кръстева на пресконференция в Пресклуб България. Тя бе наградена със „Златна ръкавица“ за изключителен принос към българския спорт и по повод прекратяването на състезателната й кариера. 

На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, председателят на спортен клуб Локомотив Даме Стойков и личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.

„Това е един дългогодишен труд. Децата се разрастват с всеки изминал месец, това е благодарение на този екип – г-н Инински, спортен клуб Локомотив, вече са може би около 110 деца. Надяваме се доста от тях да се докажат по състезания и да вървят по нашите стъпки, с каквото мога, ще им помагам. Мисля, че е настъпил моментът, в който си давам равносметка и това беше правилният момент да прекратя своята кариера“, започна Кръстева.

„Това, че аз съм станала олимпийски шампион не ми дава преднина пред другите треньори, а ме амбицира, че мога да бъда и добър треньор. Това е първата стъпка, радвам се, че ми е подадена ръка, оттук-нататък зависи от мен да се докажа. Първо, искам децата да станат едни добри българи – първо, да бъдат добри, второ да бъдат наистина българи, да ценят нашата държава и да останат тук. От гледна точка чисто спортно-технически като треньор, искам колкото се може повече шампиони, олимпийският връх ще е най-голямата радост“, добави тя.

Президентът на БФ Бокс Инински е убеден, че сътрудничеството му с Кръстева ще допринесе за нови големи успехи в българския бокс. „Годината започна както винаги динамично. И мъжкият, и женският национален отбор са на лагер на Белмекен, предстои ни турнир „Странджа“. Каквото и да кажа за Стойка, ще е малко. Слагайки край на своята кариера, това е едно ново начало. Аз съм убеден, че нашето сътрудничество води до големи резултати, ние знаем как да си вършим работата, а и си я обичаме, пожелавам й успех. Ще направим най-доброто, което ще допринесе за успехите на българския бокс“.

От ляво на дясно: Даме Стойков, Стойка Кръстева, Красимир Инински и Борислав Георгиев.

„Интересът към купа „Странджа“ е голям, още не е свръшил крайният срок за записване. Заявки има доста, това ще е първият турнир от създадената нова организация, нещо като „Диамантена лига“. Признати сме и сме на много високо ниво. Сега стартира, ще има от световната федерация награди за всеки класирал се и получил медал. Ще има по един турнир на континент, а "Странджа" ще представлява Европа.
Излишно е да се коментира на този етап, аз лично не смятам, че ще изкарат бокса от олимпийското движение. Готвим се за Париж 2024, и младежите, и мъжете са на подготовка – това е доста дълъг и уморителен процес, но имаме ясни краткосрочни и дългосрочни цели. Целта за 2022 година е винаги една – максимално добро представяне и прославяне на България“, коментира той и евентуалното изключване на бокса от олимпийската програма през 2028.

„Сетих се преди девет години, като поех Локомотив (София), това ми беше в управлението на спорта като прощапулник, с Боби започнахме заедно. През всичките тези години и Локомотив, и боксът вървят само във възходяща линия – както каза Стойка, имаме спортно училище, което възстановихме, имаме зали, треньори и състезатели. Като има спортна база и сигурност в треньорите и състезателите, успехите няма да закъснеят“, заяви Даме Стойков.

„За да има високи резултати, трябва да сме финансово осигурени. Всичко в Локомотив е безвъзмездно, децата могат безплатно да посещават залата. За нас това е богатство, от 110 деца поне десет ще станат световни шампиони. Всички деца искат да бъде около Стойка, за мен е чест да работя с олимпийски шампион“, сподели личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.