Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Германското правителство понижи прогнозата си за растежа през 2022 г. до 3,6%

Германското правителство намали в сряда прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2022 г. до 3,6% от първоначално прогнозираните 4,1 на сто, направена през октомври, тъй като последният ръст на коронавирусните инфекции възпрепятства икономическата активност и предприятията едва започват да виждат облекчаване на проблемите с ограничените доставки.

Министерството на икономиката заяви, че началото на годината е особено предизвикателство за сектора на услугите в страната, но възстановяването трябва да набира скорост през цялата година.

"По време на все още трудната фаза на възстановяване на икономиката, ние ще продължим програмите за помощ за компаниите и политиките в подкрепа на временно отстранените от работа", каза министърът на икономиката Роберт Хабек."С нарастващия процент на ваксиниране, скоро би трябвало да стане възможно овладяването на пандемията по устойчив начин и намаляването на помощта при кризисни ситуации. Тогава икономическото възстановяване ще се ускори значително", допълни той.

"Последиците от коронавирусната пандемия все още са забележими и много компании все още трябва да се борят с тях“, заяви още икономическият министър при представянето на новите макропрогнози. Въпреки това той добави, че производството на страната "все още е стабилно" и ще се върне към нивата си от пандемията през настоящата година.

Освен това в доклада се прогнозира, че броят на заетите в Германия ще се увеличи с 425 000 и ще достигне нивото си преди началото Covid пандемията още през първата половина на годината. Немските управляващи също така прогнозират, че нивото на безработица ще намалее през 2022 г. с 0,6 процентни пункта до 5,1%.

Инфлацията обаче се очаква да се ускори през тази година до 3,3%, което да доведе и до настояването за по-високо заплащане на труда. Въпреки това управляващите в Берлин не виждат сигнали за евентуална ценова спирала, свързана с растящите доходи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.