Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицитът на САЩ при търговията със стоки надхвърли за пръв път 1 трлн. долара през 2021 г.

Дефицитът на САЩ при търговията със стоки надхвърли 1 трилион долара през 2021 г. за пръв път в историята на страната, тъй като икономическото възстановяване позволи на американците да закупят рекордно количество вносни стоки като играчки, мобилни телефони и домакински уреди.

За цялата изминала година дефицитът при търговията със стоки нарасна до 1,08 трлн. долара спрямо дефицит за 893,5 млрд. долара през предходната година, който тогава също беше рекорден.

Само в рамките на декември стоковият дефицит се е увеличил с 3% до 101 млрд. долара от 98 милиарда долара, като това беше най-голямото месечно увеличение в историята на САЩ.

Вносът на стоки в САЩ се увеличи през декември с 2% до общо 258,2 млрд. долара, докато износът нарасна с 1,4% до 157,3 млрд. долара.

Бързото възстановяване на икономиката на САЩ в сравнение с тази на повечето останали страни е в основната на този рекорден търговски дефицит, тъй като американците можеха да си позволят да купуват през миналата година повече чуждестранни стоки за разлика от по-ограниченото търсене на американски стоки зад граница.

Очаква се дефицитът да започне да се свива, едва след като икономиките на другите основни партньори на САЩ успеят да се възстановят със същото темпо.

Общият търговски дефицит на САЩ през 2021 г. обаче се очаква да бъде под 1 трилион долара, тъй като американската икономика има редовно излишък при търговията на услуги като туризъм и пътувания. Общият американски дефицит вероятно ще бъде малко под 800 милиарда долара.

Според някои анализатори коронавирусният вариант Омикрон заплашва да подхрани още по-голям американски дефицит, тъй като опасенията около пандемията натежават върху глобалния икономически растеж и туризма, оказвайки натиск върху износа на САЩ, докато търсенето на стоки в страната остава стабилно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна