Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО позволи на Китай да наложи мита на САЩ за 645 млн. долара по случай от времето на Обама

Световна търговска организация
Снимка: Сайт на СТО

Световната търговска организация (СТО) позволи на Китай да наложи компенсаторни мита в размер на 645 милиона долара срещу Съединените щати в решение, което вероятно ще получи хладен прием във Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Китай заведе дело в СТО през 2012 г., за да оспори антисубсидийни мита, които Съединените щати наложиха между 2008 и 2012 г., главно по време на мандата на президента на САЩ Барак Обама, върху 22 китайски продукта, вариращи от слънчеви панели до стоманена тел.

Представители на САЩ твърдят, че Китай се възползва от по-лесното третиране в СТО, като същевременно субсидира промишлените стоки и ги изнася на световните пазари.

Първоначално Китай поиска от тричленната комисия на СТО да му предостави правото да налага мита върху американски стоки на стойност 2,4 милиарда долара.

Действителната полза за Китай е много по-ниска от митата на САЩ върху китайски стоки за над 300 милиарда долара, които бяха наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп, като повечето от които все още са в сила.

Това обаче е поредната символична победа за Пекин в базираната в Женева търговска организация. През ноември 2019 г. СТО предостави на Китай правото на ответни тарифи на стойност 3,58 млрд. долара, след като намери грешка в начина, по който Вашингтон определя дали китайските продукти правят дъмпинг на американския пазар.

Американското правителство заяви, че решението на Световната търговска организация да позволи на Китай да наложи компенсаторни мита в размер на 645 милиона долара срещу Съединените щати е "дълбоко разочароващо" и подчерта необходимостта от реформи на СТО.

Адам Ходж, говорител на офиса на Търговския представител на САЩ, каза, че решението "подсилва необходимостта от реформиране на правилата на СТО и уреждане на спорове, които са били използвани за защита на непазарните икономически практики на Китай и подкопаване на честната, пазарно ориентирана конкуренция".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна