Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв сигнализира, че вероятно ще започне да повишава лихвите през март

На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ запази ключовата си лихва без промяна в диапазона 0,00-0,25%, но подчерта, че вероятно ще започне да повишава лихвените ставки на следващото заседание през март, като в същото време потвърди плановете си да прекрати изкупуването на облигации през този месец.

На пресконференция след края на заседанието управителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл обеща, че Фед ще води продължителна битка за укротяване на инфлацията.

"Фед възнамерява да повиши ставката на федералната фондов лихва на срещата си през март, като приеме, че условията са подходящи за това“, посочи Пауъл, като показа по-голяма конкретност от изявлението на Федералния резерв след вчерашното заседание за "скорошно" повишаване на лихвите.

Фед ще наблюдава глобалните рискове преди срещата през март, но централните банкери смятат, че "основната сила" на американската икономика трябва да се завърне бързо след "известна слабост заради коронавирусния вариант Омикрон", добави шефът на Фед.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Според Пауъл последващите увеличения на лихвените проценти и евентуално намаляване на активите на Фед, които са за над 8 трлн. долара, ще последват според съответната необходимост, като централните банкери ще следят колко бързо инфлацията ще започне да спада от текущите си най-високи нива от десетилетия насам обратно към целевото ниво на Фед от 2 на сто.

Много от въпросите остават нерешени, посочи той пред репортери след края на заседанието на Фед, включително темповете на последващите повишения на лихвите или колко бързо ще бъде позволено намаляването на огромния финансов баланс на централната банка, натрупан по време на стимулиращите програми, известни като "количествени улеснения", през годините на коронавирусната пандемия.

Джером Пауъл обаче беше изричен по един ключов момент, а именно, че заради високата инфлация, която засега очевидно продължава да се влошава (да нараства), през тази година Фед планира постоянно да ограничава кредитирането и да сложи край на изключителната подкрепа, която предостави на американската икономика по време на Covid пандемията.

"Това ще бъде година, в която ние непрекъснато ще се отдалечаваме от много гъвкавата и стимулираща парична политика, която въведохме, за да се справим с икономическите ефекти от пандемията", добави той.

Коментарите на шефа на Фед за вероятно начало на политиката на затягане (повишаване) на лихвите през март и за прекратяване на програмите за "количествени облекчения" парираха първоначалното добро възходящо движение на акциите на Уолстрийт преди края на заседанието на централната банка.

След решението на Фед и най-вече след пресконференцията на Джером Пауъл пазарите на акции се оказаха под натиск, като индексът DJIA затвори със загуба на 129 пункта (понижение с 0,38%), а широкият индекс S&P500 се понижи с 0,15%, заличавайки първоначални ръстове с близо 2%.


Технологичният индекс Nasdaq Composite все пка приключи на зелена територия, повишавайки се с едва 0,02%, но заличавайки здрав ръст с над 3% преди края на заседанието на Фед и последвалата пресконференция на Пауъл.

Сигналите за предстоящо по-агресивно затягане на паричната и лихвената политика от страна на Фед накара пазарните участници да започнат да оценяват възможността за повишаване на основната американска лихва на четири пъти през настоящата година с по 25 базисни пункта (с 0,25%), или с общо 1% спрямо настоящото рекордни ниско ниво в диапазона 0,00-0,25%. Някои дори започнаха да очакват, че първото вдигане на лихвите през март ще бъде с 50 базисни пункта (с 0,5%).

Азиатските борси също реагираха негативно на сигналите от Фед за скорошно начало на цикъл на затягане на паричната политика, като японският индекс Nikkei падна с над 3%, китайският Shanghai Composite индекс с близо 1,8%, а хонконгския фондов индекс Hand Seng с над 2 на сто.

Очаква се и европейските пазари на акции да стартират днешната търговия със солидни понижения, като фючърсите на общия индекс Stoxx Europe 600 се понижават с над 2%, на немският DAX с 2,2%, а на британският FTSE100 - с 1,6%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна