Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ашли Барти ще спори за титлата в Мелбърн

Ашли Барти е първата австралийка на финал в Мелбърн от 42 години.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната номер едно в женския тенис Ашли Барти е първата финалистка на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Тя се справи с непоставената американка Медисън Кийс с 6:1, 6:3 след само 63 минути игра. Така 25-годишната Барти стана първата австралийка на финал в Мелбърн след Уенди Търнбул през 1980-а, когато загуби от Хана Мандликова. В целият турнир тя е загубила само 21 гейма в шест мача.

Ашли доминираше напълно и успя да пробие още в откриващия гейм подаването на Кийс, чийто треньор е роденият в Пловдив 32-годишен българин с испански паспорт Георги Руменов Паяков. Тенисистката от Флорида успя да вземе подаването си само за 1:3. В седмия гейм тя сервираше за оставане в сета, но съперничката ѝ поведе с 40:15 след двойна грешка и Барти реализира първия сетбол с печеливш ретур по правата. Частта продължи само 26 минути.

Вторият сет беше по-равностоен. В петия гейм 26-годишната Кийс стигна до втората си точка за пробив, но не успя. В следващата игра Ашли проби за 4:2 при третата си възможност с отличен минаващ удар. При 5:3 австралийката сервираше за място на финала. Тя поведе набързо с 40:15 и реализира още първия мачбол.

Медисън Кийс

Водачката в схемата записа 20 печеливши удари (5 аса) и 13 непредизвикани грешки. Медисън Кийс завърши 8 уинъра и 24 грешки.

„Винаги съм обичала да играя у дома, това е много ценно. За мен е много специално, че съм на финал. Адаптирах се към влажното време и мисля, че играх правилно тактически. Сервисът ми беше на ниво", каза Ашли след победата.

Съперничката на Барти ще стане ясна след изиграването на двубоя между Даниел Колинс (САЩ) и Ига Швьонтек (Полша).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна