Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските облигации ще издържат на евентуални санкции, но ще има оскъпяване на заемите

Всяко едно затягане на западните санкции върху вече стресирания руски вътрешен пазар на облигации ще направи заемите по-скъпи за правителството и ще предизвика значителна краткосрочна нестабилност, посочи в четвъртък заместник-министърът на финансите Тимур Максимов в интервю за агенция Ройтерс.

Силната вътрешна инвеститорска база обаче означава, че дълговият пазар, където доходността на руските облигации вече нарасна до 6-годишни върхове, ще издържи на по-строги ограничения, отбеляза Максимов, добавяйки, че остават в сила плановете на финансовото министерството за нови дългови емисии през 2022 г.

Русия струпа около 100 000 войници близо до украинската граница, като отрича, че планира да нахлуе в своята съседка. Ако това обаче стане, западните страни заплашиха с нови финансови и икономически санкции.

Съгласно съществуващите санкции, на американските инвеститори е забранено да купуват нови държавни руски облигации (т.нар. OFZ bonds), като същевременно на американските банки е забранено да купуват суверенни еврооблигации директно от Русия.

Представители на САЩ обявиха възможността за разширяване на тези забрани, като те обхванат и търговията на вторичния пазар на нови емисии на двата финансови инструмента.

През тази седмица доходността на 10-годишните държавни руски облигации достигна най-високи нива от 2016 година насам, като Министерството на финансите се наложи да отмени насрочените търгове за OFZ облигации за втора поредна седмица.

Аукционите ще се възобновят, след като пазарът "се нормализира', посочи Максимов, добавяйки, че сегашната му волатилност е движена от политика, а не от икономика и "тази ситуация не може да остане завинаги'.

С рекордно висок излишък по текущата сметка от 120 милиарда долара през миналата година, достатъчно златни и валутни резерви, за да покрият двегодишен внос или целия външен дълг на Русия, официалните руски лица твърдят, че икономиката е в добро състояние, за да издържи на нови шокове.

Максимов каза, че пазарът ще преодолее смущенията, причинени от евентуални разпродажби на всички руски държавни облигаици, притежавани от чуждестранните инвеститори, тъй като това се равнява на малко под една пета от обшия дял на руските дългови книжа.

"Новите санкции биха предизвикали сериозна краткосрочна нестабилност, но фундаментално няма да променят нищо, защото дори да заличат 19% от дълговия портфейл, ние все още имаме 80% облигации, които са притежавани от местни инвеститори“, каза той.

Министерството на финансите все още планира да набере 3,3 трлн. рубли (около 41,5 милиарда долара) чрез емитиране на OFZ облигации тази година, като повторно бяха въведени облигации с плаваща лихва в допълнение към основните държавни книжа с фиксиран купон, отбеляза Максимов.

През 2020 г. руското финансово министерство успя да набере рекордните 5,3 трилиона рубли чрез OFZ облигации, от които над 3 трилиона рубли бяха обезпечени посредством книжа с плаваща лихва и бяха закупени предимно от най-големите руски банки.

През миналата година емитираните нови руски книжа намаляха наполовина до 2,6 трилиона рубли, без да бъдат издавани облигации с плаваща лихва.

Повторното въвеждане на дълговия пазар на облигации с плаващ лихвен процент няма да надвишава 25% от общия обем на руските държавни облигации в средносрочен план, отбеляза Максимов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна