Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕМА одобри прилагането в ЕС на хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19

Paxlovid, лекарство срещу Covid-19 на Pfizer
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за използването на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус.

Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча издаване на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лечение на Covid-19, разработено от компанията Pfizer.

Одобрението на Covid хапчето на Pfizer от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите членки на ЕС да прилагат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година.

Италия, Германия и Белгия са сред шепата страни от ЕС, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс.

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19.

Съдържа две активни вещества, PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

При достигането до заключението си CHMP оцени данни от проучване, включващо пациенти с Covid-19, което показва, че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежко Covid заболяване.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

Профилът на безопасност на Paxlovid е благоприятен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва влияние върху действието на много други лекарства и предупрежденията и съветите са включени в продуктовата информация на Paxlovid.

В допълнение, компанията Pfizer е предоставила инструмент за взаимодействието на Paxlovid с лекарства на своя уебсайт, който инструментът може да бъде достъпен чрез QR код, включен в информацията за продукта и на външната опаковка. Ще бъде изпратено писмо до съответните здравни организации, за да им се напомни допълнително за проблема.

Комисията за лекарства за хората към EMA заключи, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!