Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не са отчетени тежки странични реакции при ваксинираните деца

Богдан Кирилов: EМА даде зелена светлина за лекарството на "Пфайзер"

Изпълнителният директор на ИАЛ е гост в подкаста на БНР "COVID ваксините"

4
Богдан Кирилов

В очакване на пика на петата вълна в подкаста на БНР "COVID Ваксините" говорим за най-новите лекарства, които ще могат да се използват и у нас за лечение на Covid-19, както и за очакваните нови антигенни ваксини срещу Sars Cov2  и доколко те ще ни предпазват и срещу варианта "Омикрон"

Гост в епизода е:

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

БГНЕС

"В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу Covid- 19 за близо 8,5 млн.лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини,  като към държавите членки са извършвани доставки от четири от тях.

Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на "Пфайфзер/ Бионтех", следват по количества ваксините на "Модерна" и на "Астра Зенека".

Петата ваксина, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на "Новавакс",  я очакваме в България през месец март. Към момента в нито една държава - членка няма извършени доставки от нея.

Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още", съобщи Богдан Кирилов.

Кирилов уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на "Новавакс" по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта "Омикрон", но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина - на фирмите "Sanofi/Glaxo", която е също антигенна, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на "Валнева", но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

Ройтерс

Директорът на ИАЛ съобщи, че двете нови лекарства срещу Covid - 19 - на фирмите "Пфайзер" и "Мерк", ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на болестта, преди да стигне до усложнения.

За хапчето на компанията на "Пфайзер" за комбиниран продукт EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие.

За лекарството на "Мерк" становището на ЕМА се очаква през февруари.

"Количествата все още не мога да кажа какви ще са, но са направени всички необходими стъпки от МЗ да получим лекарствата едновременно с всички страни - членки", посочи Богдан Кирилов.

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешене за употреба. 

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, посочи още той.

За децата от 12 до 18 години има 8 съобщения са странични реакция, които са стандартните и са леки, като преминават до 48 часа.

България готви дарение от 250 000 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Кирилов.


Слушайте епизода тук:

Или тук:

От разговора ще научите още:

✅ Какви нови ваксини се очакват тази година и кои от тях ще бъдат достъпни и за България

✅ В какъв процент те ще ни предпазват срещу новия вариант "Омикрон"

✅ С бустер или само с две дози сме по-защитени срещу "Омикрон"

✅ Каква бустерна доза да изберем

✅ На какъв етап е разработката на една единствена доза ваксина срещу целия вид на Sars Cov2

✅ Кога да очакваме у нас двете нови лекарства срещу Covid-19 и работили се по по единен национален протокол за тяхното приложение

✅ Има ли и други нови медикаменти, които не са в таблетна форма, но също са ефикасни в борбата с коронавируса, извън познатите ни досега

✅ Какви и колко са по-тежките странични реакции след ваксинация, които са регистрирани в ИАЛ и при децата и при възрастните хора

✅ Какъв процент са ваксинираните деца у нас

✅ Колко са смъртните случаи след ваксиниране срещу коронавируса

✅ Подготвят ли нови договори за дарение или за продажба на ваксини от нашата страна към други държави

✅ Колко милиона дози от одобрените до момента в ЕС ваксини имаме и какви наличности имаме от четирите вида

✅ Насочва ли ЕС излишъкът от ваксини към държавите с понижен достъп до такива, като страните от Третия свят

✅ Защо е толкова нисък процентът на ваксинирани българи


Богдан Кирилов завършва Фармация във Фармацевтичен факултет, Медицински университет - София през 2009 г. Придобива и специалност Обществено здраве и здравен мениджмънт във Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София през 2012 г. Член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарстватаот 2017 г..Заместник изпълнителен директор на ИАЛ ноември 2017 г. – август 2018 г. Изпълнителен директор на ИАЛ от август 2018 г.

Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия