Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Френската икономика нарасна със 7% през 2021 г. - най-силна експанзия от 52 години

Забавяне на растежа през четвъртото тримесечие до 0,7% след скок с 3,1% през третото

Растежът на икономиката на Франция се забави през последното тримесечие на 2021 г., но за цялата изминала година отбеляза най-солидна експанзия от 52 години насам, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee.

В рамките на периода октомври - декември БВП на Франция се повиши с 0,7% спрямо третото тримесечие, когато обаче нарасна с цели 3,1%, докато осредните прогнози бяха за по-умерен растеж в края на годината с 0,5 на сто.

За цялата 2021 г. френската икономика се разрасна с цели 7%, което е най-силна експанзия от далечната 1969 г., но след спад с 8% през 2020 г. - първата година на коронавирусната пандемия.

Най-силният икономически подем от повече от половин век насам изглежда укрепва икономическите качества на президента Еманюел Макрон по-малко от три месеца преди изборите през април, на които се очаква той да се кандидатира за втори управленски мандат.

Промяна на БВП на годишна база


"Френската икономика се възстанови грандиозно и това заличи икономическата криза година по-рано“, коментира днешните данни финансовият министър Брюно льо Мер пред телевизия France 2. "Дължим го на французите, на предприемачите, на служителите и на икономическата политика, която приложихме през 2017 г.", каза още Льо Мер.

"Все още има някои сектори, които продължават да имат проблеми, като например туризма и хотелиерството, но повечето сектори се възстановяват много силно и това създава работни места“, добави той.

Френската статистика INSEE посочи, че икономиката се е възстановила до нивата на активност отпреди коронавирусната кризата още през третото тримесечие на 2021 г., тъй като кампанията за ваксинация набра скорост, а правителството облекчи част от ограниченията , свързани с Covid-19. През четвъртото тримесечие БВП на Франция пък вече надвиши с 0,9% нивото си от преди коронавируната пандемия.

През четвъртото тримесечие на миналата година икономическият растеж, макар и по-бавен, беше подкрепен от нарастване на потребителските разходи с 0,4%, въпреки че през предходното тримесечие потреблението скочи с цели 5,6% заради новото отваряне на икономиката след пореден Covid локдаун.

Бизнес инвестициите пък нараснаха с 0,8% през четвъртото тримесечие след тяхно повишение с едва 0,1% през предходните три месеца.

Растежът беше стимулиран и от компаниите, които попълваха изчерпаните си складови запаси, като това натрупване на запасите добави 0,4 процентни пункта към икономическия растеж през четвъртото тримесечие, след като през третото тримесечие отне от растежа 0,7 процентни пункта.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.