Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка все още няма планове за собствена цифрова валута

Харухико Курода, шеф на Японската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода каза в петък, че централните банки ще продължат със собствено темпо да пускат свои собствени цифрови валути, добавяйки, че ЯЦБ все още няма планове за предприемане на подобна стъпка.

Той добави, че според него ЯЦБ няма да може да вземе подобно решение преди 2026 година.

В същото време обаче Курода отбеляза, че Япония трябва да си сътрудничи с Европа и Съединените щати при създаването на глобален стандарт относно техническите аспекти на пускането на цифрова валута на централна банка (CBDC).


Въпреки че ЯЦБ все още не е взела решение дали да издаде своя собствена цифрова валута, тя продължава с експериментите и с план за обсъждане на конкретни проекти на такава дигитална валута, посочи той пред парламента на страната.

Попитан от депутат дали Япония ще може да реши до 2026 г. дали може да издаде собствена CBDC, Курода отговори: "Лично аз мисля, че това е така".

Окончателното решение дали Япония ще издаде собствена цифрова валута трябва да бъде взето след тясна консултация между ЯЦБ, правителството и частните субекти, отбеляза Курода. "Най-важното е идеята да получи достатъчно разбиране от обществеността", каза той.

На същата сесия на парламента министърът на финансите Шуничи Сузуки каза, че Токио следи отблизо бързото развитие на Китай при пускане в обращение на цифров юан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна