Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ поскъпва към 93 евро за мегаватчас

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Европейският природен газ поскъпва в петък към 93 евро за мегаватчас заради проблеми с норвежките газови доставки, продължаващите по-ниски газови потоци от Русия към Европа и притесненията относно руските доставки, ако бъдат наложени по-строги санкции на Москва при евентуална нейна инвазия в Украйна.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през февруари поскъпват в петък близо 1% към 93 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано през деня достигнаха нивото от 94 евро.

Анализатори от Refinitiv (американско-британски глобален доставчик на данни и инфраструктура на финансовите пазари) казаха, че ограниченият износ от Норвегия и по-слабото изпращане на втечнен природен газ ще останат двигател за повишаване на цените в близките дни.

Общият норвежки износ е намалял поради непланирано прекъсване на газовото находище Troll, което е намалило доставките с 36 милиона кубични метра (mcm) на ден.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По-високите реверсивни потоци по газопровода "Ямал-Европа" от Германия към Полша и по-ниските потоци на руски газ през Украйна също могат да подкрепят малко по-високи цени на синьото гориво, казаха още от Refinitiv.

Междувременно пазарът продължава да преценява последиците от евентуална война между Русия и Украйна, която може да доведе до нови санкции срещу Русия от страна на ЕС и потенциална отмяна на проекта на газопровода "Северен поток 2", коментира анализатори от Energi Danmark. "Нищо не подсказва, че пазарът не може не да продължи да се покачва", добавиха те.

Според газовите анализатори Refinitiv, рискът за газовите цени в тяхна низходяща посока произтича от прогнозите за относително по-топлото време на стария континент през следващата седмица.

"Следващите 10 дни се очаква да бъдат подобни на моделите с доста несигурни, ветровити и по-меки зимни условия, които да преобладава както в Обединеното кралство, така и в континентална Европа“, отбеляза метеорологът на Refinitiv Гьорг Мюлер.

По-голямата вятърна мощност ще намали търсенето на газ за електроенергия както във Великобритания, така и в Европа през следващата седмица, показват данни на Refinitiv.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия