Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа визита на президент на Израел в ОАЕ

Ицхак Херцог - президент на Израел
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Израелският президент Ицхак Херцог замина днес за Обединените арабски емирства (ОАЕ), което е първата такава визита, предаде Ройтерс.

Целта на визитата е укрепване на отношенията между двете страни на фона на повишено регионално напрежение и опитите за подновяване на ядреното споразумение с Иран, отбелязва агенцията.

В съобщението от кабинета на израелския президент се посочва, че Херцог ще се срещне с ръководството на ОАЕ по личната покана на престолонаследника шейх Мохамед бин Зайед.

„Желая ме всичко добро и съм благодарен за неговата смелост и изразено лидерство в прилагането на мирното споразумение с Израел и посланието към целия регион, че мирът е единствената алтернатива за народите в региона“, казал Херцог.

Като президент на Израел, той няма големи правомощия, но през декември на визита в ОАЕ бе премиерът Нафтали Бенет.

ОАЕ, както и Бахрейн, подписаха през 2020 г. в Белия дом с посредничеството на САЩ споразумения за нормализиране на отношенията с Израел. Двете страни в Персийския залив и Израел имат общо безпокойство от действията на Иран и неговите съюзници в региона.

На 18 януари Израел предложи на ОАЕ подкрепа в областта на сигурността и разузнаването срещу бъдещи атаки с дронове, извършвани от подкрепяните от от Иран сили на хусите в Йемен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени