Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Подвариантът BA.2 на Омикрон вероятно има същата тежест като "оригинала“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Появяващата се форма BA.2 на варианта на коронавируса - Омикрон не изглежда да е по-тежка от оригиналната омикронна форма BA.1, заяви във вторник служител на Световната здравна организация, предаде Ройтерс.

Ваксините също така продължават да осигуряват подобна защита срещу различните форми на Омикрон, каза по време на онлайн брифинг д-р Борис Павлин от екипа за реагиране на Covid-19 на СЗО.

Коментарите идват, след като подвариантът BA.2 започва да замества по-често срещания "оригинален" подвариант BA.1 на Омикрон в страни като Дания.

Въз основа на данни от Дания, първата страна, където BA.2 изпревари BA.1 по брой заразявания, изглежда няма разлика в тежестта на заболяването, въпреки че BA.2 има потенциал да замени BA.1 в световен мащаб, добави д-р Павлин.

"Гледайки други страни, където BA.2 сега започва да взима превес, не виждаме по-високи нива при хоспитализацията от очакваното“, каза той.

Подвариантът BA.2 обаче е по-преносим от по-често срещания BA.1 и по-способен да заразява ваксинираните хора, според датско проучване, което анализира коронавирусните инфекции в повече от 8500 датски домакинства между декември и януари.

Подвариантът вече става доминиращ във Филипините, Непал, Катар, Индия и Дания, посочи Борси Павлин от СЗО.

Той добави: "Ваксинацията е дълбоко предпазваща срещу тежки заболявания, включително при Омикрон. Подвариантът BA.2 бързо замества BA.1. Малко вероятно е нейното въздействие да бъде значително, въпреки че са необходими повече данни“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна