Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разполагат 3000 войници в европейски съюзници от НАТО заради кризата Русия-Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Байдън е наредил на Пентагона да разположи повече от 3000 американски войници, за да укрепи отбраната на европейските съюзници на САЩ, като това е първото голямо движение на американските военни сили във връзка с кризата между Русия и Украйна, заявиха американски официални лица, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

"Няколко хиляди" войници ще бъдат изпратени в югоизточните членове на НАТО, съобщи в сряда и CNN.

Джо Байдън изпраща приблизително 2000 войници от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша и Германия тази седмица и също така предислоцира около 1000 войници, които са част от базирана в Германия пехотна ескадрила Stryker в Румъния - на източния фланг на Организацията на Северноатлантическия договор, който е най-близо до Русия, посочиха официалните лица, цитирани от финансово издание.

Освен това Пентагонът очаква да осъществи и други придвижения на сили в Европа и е наредил още няколко хиляди войници да бъдат в готовност за разполагане, освен 8 500-те войници, получили подобни заповеди миналата седмица, посочиха същите неназовани американски официални лица.

Като цяло, ходовете имат за цел да се опитат да възпрат Русия да атакува Украйна и да предотвратят войната в Източна Европа, посочи източниците на "Уолстрийт джърнъл". Наред с тези ходове администрацията на Байдън се опитва да намери дипломатическо решение, подготвяйки серия от икономически санкции, ако Русия атакува Украйна, и разрешавайки прехвърлянето на някои оръжия и друго оборудване в Украйна.

Президентът Байдън е подписал военните предложения след среща във вторник с министъра на отбраната Лойд Остин и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на армията генерал Марк Мили, казаха официалните лица за "Уолстрийт джърнъл". Лойд Остин е обсъдил със своите колеги през последната седмица разполагането на американски военни в Румъния, Германия и Полша.

Очаква се военни сили да бъдат разположени през следващите няколко дни, казаха официалните лица, като отказаха да предоставят подробности за техните конкретни мисии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна