Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десета година

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

Снимка: БГНЕС

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година.

В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което в 10 часа е изпращането на поклонническата група. В църквата "Свети Йоан Рилски" в кв. "Асенов" ще бъде първата спирка на миряните, където концерт ще изнесе столичната вокална формация "Вокс Орфикус".

Новост в маршрута е преминаването през Дупнишкото поле, Сапарева баня, Овчарци и Ресиловския манастир. Предполага се, че оттам е автентичният път на мощите на св. Йоан Рилски, поясни организаторът на поклонническия поход Паскал Пиперков. На 3 август поклонниците ще пристигнат в Рилския манастир.

През тази година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилската света обител. Поклонниците ще преминат 650 километра. Ще бъдат посетени над 100 обекта в 20 общини и 4 епархии.

Над 200 души всяка година се включват в различните етапи на маршрута.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна