Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през януари до 11-месечно дъно заради Омикрон

Икономическата активност в еврозоната се забави през януари до 11-месечно дъно, тъй като вълната с коронавирусния вариант Омикрон наложи въвеждането на нови ограничителни мерки, които засегнаха най-сериозно доминиращата в региона сфера на услугите.

Това сочат окончателни данни от проучването, публикувано от фирмата IHS Markit.

По време на мощната нова Covid вълна някои правителства в еврозоната насърчиха  гражданите да останат у дома, за да се опитат да спрат разпространението на по-заразния вариант Омикрон, като в същото време и рязкото покачване на цените доведе до ограничаване на потреблението главно на услуги.

Общият PMI индекс, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, спадна през януари до 52,3 пункта от 53,3 пункта през декември. Въпреки че индексът продължава да се задържа на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункт), това е неговото най-ниско ниво от февруари 2021 г. и малко по-слаб от предварителния индекс на ниво от 52,4 пункта.

"Икономиката на еврозоната се забави допълнително през януари, след като вече отчете отслабване на растежа през последното тримесечие на 2021 г.", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit и добави: "Забавянето съвпада с мерките за ограничаване на борбата с коронавируса, които бяха затегнати в еврозоната до най-високото ниво от май 202 г. насам на фона на скока на случаите на Covid-19, свързани с Омикрон".

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Поредното влошаване на бизнес активността през януари се дължи на спад на PMI индекс в сферата на услугите до 9-месечно дъно от 51,1 спрямо 53,1 пункта през последния месец на 2021 г. и под предварителен индекс на ниво от 51,2 пункта.

Растежът при търсенето почти спря, като индексът на новите поръчки в сферата на услугите спадна до 51,5 от 52,5 пункта, достигайки най-ниското му ниво от април 2021 г. и доближавайки важното ниво от 50 пункта, разделящо растежа от свиването на икономическата активност.

В същото време потребителите стана свидетели на рязко покачване на цените през последните месеци, като януари не беше изключение. С нарастването на входящите разходи фирмите прехвърлиха част от тази ценова тежест върху клиентите, като съставният производствен PMI ценови индекс се повиши до 61,9 от 60,6 пункта месец по-рано.

Този ценови индекс е бил по-висок само веднъж (през ноември 2021 г.), откакто агенцията IHS Markit започна да провежда това проучване в края на 2002 г.

"Основно безпокойство е, че инфлационният натиск продължава да нараства, като покачващите се цени на енергията вероятно ще допринесат допълнително за повишаване на ценовия натиск през следващите месеци“, прогнозира Крис Уилямсън.

Слабото проучване идва само часове преди края на днешното редовно заседание на ЕЦБ (към 14.45 часа българско време). Досега ЕЦБ се съпротивляваше на призивите за по-скорошно начало на затягане на паричната и лихвена политика, тъй като централните банкери се придържаха към тяхната прогноза, че инфлационният натиск ще отслабен с течение на годината. Все повечето доказателства обаче, че растящата инфлация не е само временна , могат да доведат поне до индикации от страна на членовете на ЕЦБ за промяна на това тяхно мнение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна